неділя, 13 листопада 2016 09:05
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Тісні штани

Не завжди, але часто, Стас Жирков убирається ось як: піджак – темний, а штани – світлі, в обтяжку, легковажно-картаті. Ці штани інтригують. Дивлячись на них, іноді думаю: якби у Свирида Петровича Голохвастова був рідний брат, старший, розумніший і душею глибший – то він був би схожий на Станіслава Ігоревича Жиркова.

Є такі єдинокровні брати, між собою не подібні нічим, окрім бурхливого темпераменту, азарту і апетиту до пригод. Вони зухвалі, наче у них не одне життя, а принаймні двоє. Звідси й погоня за двома – чи й більше – зайцями. При тім Жиркову ця погоня вдається на диво стрімко й успішно. Кому скажи – не повірять: ще кілька років тому він, випускник "кулька-поплавка" – курс Петра Ільченка, – вперше вийшов на сцену забутого богом БК залізничників за Дарницьким вокзалом. І от за кілька літ уже і власний театр "Відкритий погляд" створив, і театр "Золоті ворота" очолив, і в "Колесі" грав, і вистави ставив – у Молодому театрі, у "франківців", і в Станіславові, і в Німеччині. І навіть виставляв свою особу на пост керівника столичного ТЮГу. І все це іноді – одночасно.

Пишу ці рядки без жодної насмішки чи іронії. Дещо з того, що він робить, варте справжньої поваги. Як-от те, що повертає українському театру давно втрачену реальну розмовну мову – замість книжної, штучної. В нього це почалося з "Наташиної мрії", а далі – "Сталкери", "Слава героям". Цю виставу я дуже люблю. Тут добре відчуто драму поколінь – совка й пост-совка.

Як то часом буває, Стас у своїй виставі глибший, ніж у висловлюваннях поза сценою. Мовляв, старі режисери засиділись на посадах, а йому заздрять, бо він, 30-літній, керує театром. Ну, в нашому поколінні – на жаль, рівно наполовину старшому – теж таке бувало: "наш" Віталій Малахов очолив театр, коли йому було 25. І досі очолює. То що?

Тут нема про що сперечатись. Натомість краще переглянути у Жиркова "Слава героям". Там усе сказано краще.

Зараз ви читаєте новину «Тісні штани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі