четвер, 21 вересня 2017 17:36
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Сусіди

Хай нам Бог простить, якщо буваємо смішні в своїй біді. Бо що зробиш, коли здається, наче весь світ поменшав до розмірів того місця, на якому ти лежиш, і про це треба всім розказати.

У мене був сусід по палаті, який зранку докладно повідомляв по телефону про стан наших справ: "У мене температура 37,2, а у Віталія Ніколаєвича 37,3. У мене тиск такий-то, а у Ніколаєвича такий-то. І ми уже кушаєм!" І ще всякі подробиці. Потім набирав ще кілька номерів і повторював те саме. Це смішно, але й зворушливо. Тим більше, що коли я вперше його побачив, думав, для нього не існує нічого, окрім нього самого, і він навряд чи пам'ятає своє ім'я, а не те що моє. Йому не дуже помагали анальгетики, і той скорчений дідуган вночі виходив на балкон і викурював за раз по три цигарки синього "Мальборо". Якось вернувся, побачив, що я не сплю, й поклав пачку на тумбочку, мовляв, бери, як хочеш. Між нами більш нічого й не було. Такі речі зворушують саме тим, що ти просто виявився комусь найближчим у цьому дуже самотньому місці.

А то ще був інший сусід. Він якось побачив, що я курю "Кемел" і ожив: "О, я такі сигарети на Євбазі вимінював у італійських солдатів на соняшникове насіння!" Він — єврей, хлопчаком пережив німецьку окупацію, оминув Бабин Яр, сусіди не видали. Так-от, він часто телефонував у сусідній корпус до приятеля, який після операції зостався без гортані й не міг говорити. Але ще до того ці два діди придумали таку собі морзянку: один стукав пальцем по телефонній трубці й слухав стук у відповідь. Той, що міг говорити, інколи уточнював щось словами. І довгенько отак бесідували. У мого сусіда, окрім німого приятеля, більше нікого не було — діти виїхали в Америку.

Це давня історія. Може, його вже й нема, а от згадую його круглі очі, коли він упізнав верблюда на пачці сигарет.

Зараз ви читаєте новину «Сусіди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі