четвер, 13 травня 2010 19:53
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Смішні історії

 

Щоб подолати туман неясної дійсності, згадую одну історію, що трапилася перед моїм народженням, літом 1953-го, коли Берію оголосили ворогом народу. За сімейною легендою, наш дід і мій, тоді 8-літній, брат Микола придумали для Берії кару: зняли його портрет, однесли до корови й діждалися, поки корова його обдрище. Отак добро перемагає зло.

Цю історію я знав, скільки знаю себе. А тепер, щоб її заново уявити, хотів уточнити: де висів портрет, в якій рамці й куди дід подів скло. Телефоную братові, щоб розпитати. Однак він поставив легенду під сумнів. Мовляв, того не могло бути і портрет Беріїї в нас не висів, бо дід його не любив ("Сукиного сина стерво!").

Брат сказав, що добре пам"ятає те літо. Воно було дощове, й усі ходили в мішках на голові — замість плаща, людина в такому мішку схожа на монаха в каптурі. Отож, ішли дощі, і на вигоні перед нашим двором росло багато грибів-говорушок, що їх наша баба вміла готувати. Ти ж знаєш, які вони? Малі, росли купками, наче зійшлися поговорити, за те їх і звали так. Ще брат згадує, як вони з дідом пасли корів у степу й дід заснув, а братові стало страшно, потім прийшов із хутора капітан, льотчик, і розбудив діда, і перестало бути страшно. Отаке, каже брат. А портрет — то тобі приснилося.

Зняли портрет Берії й однесли його до корови

Не думаю. Може, коли чув цю історію, міг сплутати імена, бо між нас, двоюрідних братів, Микол було троє, а Володьок четверо. Один із них, якого вже нема, умів розказувати смішні історії. Приміром, таку, що її пережив його батько на війні. Сидять, значить, вони в окопі, балакають, і всі отакі розумні, як оце ми зараз. Найрозумніший, довівши думку до кінця,  підняв угору вказівного пальця. І в ту саму мить осколок снаряда зрізав йому пальця мов бритвою. І всі вони сміялися, навіть той, кому одірвало пальця.

Зараз ви читаєте новину «Смішні історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі