четвер, 20 грудня 2012 14:39
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Розкіш самоти

Настав смішний період, коли починаєш бити горщики з тими, кого знав у юності. І втрачаєш цих людей — може, назавжди.

Бог його зна, чого воно так і хто винен. Може, це так відплачуються гріхи нерозумної молодості. От один з героїв того часу раптом знаходить тебе і хоче, щоб ти став на його бік перед усім світом, бо про його давні подвиги не знають нинішні молоді вискочки, й треба їм нагадати.

Колись, як ще ми самі були молоді вискочки, я б не роздумував. А зараз не хочеться, бо в наші роки войовничість не завжди прикрашає героя. Але й сказати йому про це боязно, бо доведеться нагадувати, хоч і непрямо, що він постарів. А як він скаже: "А ти — ні?!". І от обіцяєш "щось придумати" — й ховаєшся од нього днів зо два, потім пояснюєш, що забув у гостях мобілку, а через те не міг відповісти на його дзвінки. "А тепер вже не треба!". Це каже він, рішучим голосом, який я колись любив. І обриває зв'язок. Я згадую, що він колись відбив у мене дівчину, хоч вона нам обом не була потрібна, якщо подумати. Й кажу в порожній телефон: "Так тобі й треба!", і хтозна, кого це більше стосується.

Таких випадків набирається немало. І все це дивно нагадує той самий період в юності, коли ти втік з-під опіки старших, проти ночі сів у трамвай і довжелезним маршрутом поїхав на окраїну міста, де під лісом стояв обшарпаний гуртожиток. У небі місяць, на душі тривога і повна невідомість. І от ти приїхав жити в тому гуртожитку, де було багато тих, з ким оце зараз, через 40 літ, розсварився. А тепер ти ніби під'їхав пізнім трамваєм до того самого місця — але з якогось зовсім протилежного боку, й ще не знаєш, кого там зустрінеш. Це чудесна самотність. Її сповна відчуваєш — і не збираєшся відступати, так само не відступив і тоді. Хоч і тоді й тепер це було, може, не до кінця правильно.

Зараз ви читаєте новину «Розкіш самоти ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі