четвер, 24 січня 2013 14:51
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Присутність зими

Під кінець січня починаю гостріше любити й жаліти зиму — наче когось такого, хто гостював у тебе й от потроху збирається додому, ще не завтра, і не через тиждень, але зосталося вже менше, ніж прожито разом.

Жодна інша пора року — не така. Може, це через те, що присутність зими — очевидна. Ти можеш прокинутися серед ночі, підійти до вікна й побачити її там: он лежить сніг, його нападало більше, ніж було звечора. Або, якщо ніч тепла — снігу поменшало, і він місцями осів і потемнів, але це все одно зима, і вона ще з тобою, і не скоро перестане.

Снігу поменшало, і він місцями осів і потемнів

Будь-яку іншу пору року отак не побачиш, хоч вони теж твої, і ти їх, може, ще більше любиш, але й страждаєш більше, бо їм не сидиться на місці й вони не ночують вдома. Ти можеш хоч усю ніч дивитися у вікно й відчувати, що вони десь тут близько, одначе, їх не видно. Вони, особливо осінь і весна, схожі на тих, кого завтра заберуть в армію, й вони хочуть нагулятися. Ти й сам такий був, і тобі тепер соромно, бо все одно ж не нагулявся, а тільки примножив свій нерозумний реєстр гріхів і тривог, за які вже ніколи не зможеш розрахуватися. Зате, хоч тепер, знаєш: одна тільки зима вміє трохи постояти на місці й дозволяє себе роздивитися. І не тільки себе. Неспокійну весну й невловиму осінь можна без тривоги душевної споглядати не тоді, коли вони насправді є — а тільки зимою. Є, наприклад, одна тоненька осика наприкінці чужого городу — така, що на ній тріпотять червоні осінні листочки. Про неї нестерпно думати восени, коли облітає листя й за одну вітряну ніч все безповоротно змінюється. А коли її згадуєш зимою — ця осика стоїть перед очима стільки, скільки ти хочеш, і така, якою була, коли бачив її вперше. Хоч насправді її вже давно немає на світі.

Зараз ви читаєте новину «Присутність зими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі