четвер, 03 грудня 2015 13:05
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Повернення на Донбас

Цю тему я довго обходив стороною, бо в ній надто явно сходяться ті нитки, з яких сплетено нашу історію, й від них нікуди не подінешся, якби й хотів.

У мене є давній знайомий — Юрко. З його матір'ю ми колись жили на одному кутку й ходили до школи. Коли той Юрко учився в сьомому класі, мати привела його до мене, бо він сказав, що хоче бути "як дядько Віталій". Вимагалося його наставити. Ну, якщо коротко, він став журналістом, потім подався в бізнес і ми розійшлися. Та не зовсім, бо нас-таки єднало дещо. Хоча б те, що його дід Микола ­колись сидів на Колимі з моїм батьком, а в дитинстві любив лазити на той в'яз, що й досі є в нас коло воріт і на який я теж любив лазити. Ми з Юрком роками не бачились і зустрілися аж цього літа на похороні його матері. Її не стало враз. Так умерла не одна з тих, чий син пішов на війну — не витримало серце. Юрка відпустили з фронту на похорон, біля могили ми мовчки обнялися, камуфляж на його спині був гарячий од сонця.

Потім вже балакали по теле­фону на віддалі — його батарея стоїть на першій лінії на Донбасі. Отут і починають зв'язуватися нитки, згадані на початку. Річ у тім, що його дід, той, що любив лазити на в'яз, наприкінці війни з німцями, ще молодим хлопцем був мобілізований на відбудову Донбасу. Звідти він утік, бо батько загинув на фронті, а мати вдома сама з малими дітьми, хто їй поможе? Така втеча прирівнювалась до дезертирства, й він отримав строк на Колимі. Серед батьків моїх однокласників таких було багато — настільки, що вважалось: ця відсидка — "не щитаєцця". А хто не втік, зостались на Донбасі. І те, що Юрко опинився там, мені здається невипадковим, бо певна нитка історії десь отут мусила б розумно завершитися.

Ця думка надто книжна, щоб її обговорювати. Й ми говоримо про інше — про Юркових двох малих дітей, для яких усе це згодом ще матиме значення.

Зараз ви читаєте новину «Повернення на Донбас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі