четвер, 31 березня 2011 16:26
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Початок квітня

Увечері, після заходу сонця, початок квітня буває дивовижно схожий на початок листопада. Коли уявити собі, що ти, припустімо, їжак, і прокинувся оце зараз, увечері, коли сонце вже сіло, а ні одна зірка ще не зійшла — то що ти побачиш і відчуєш? Ти відчуєш свіжий вечірній холодок і побачиш, як навпроти темно-синього неба вимальовується чорне гілля старих дубів край Брест-Литовського проспекту.

Ця картинка однаково і квітнева, і листопадова. Пахне опалим листям, і цей волого-прохолодний запах ще нічого певного не каже тобі про те, чи листя перележало зиму, чи ні. Тобто, ти не можеш сказати твердо, що тут відбувається — зима ще не починалася чи вже закінчилася?

Не можеш сказати твердо, що тут відбувається — зима ще не починалася чи вже закінчилася?

Цей твій сумнів схожий на коротку щасливу рівновагу, коли можеш дозволити собі не знати, скільки в тебе є часу — кілька годин чи кілька місяців до того, як усе стане інакше. І з'явиться тривожний тілесно-трав'янистий запах весняної землі, і цього запаху вже ні з чим не сплутаєш. Так пахнуть солодкі безпричинні сльози в дитинстві, а пізніше так само пахне любовний гріх. Те й друге хочеться переживати довше, але воно ніколи не буває надто довгим. Воно отак само з'являється нізвідки. І ніколи не схоже тільки на самого себе, а одночасно — ще на щось, як квітень на листопад увечері. При цьому виникають картини, що довго не забуваються.

Якось давно, навесні того року, як мені належало йти в армію, я опинився пізно ввечері коло річки. Знав, що не повернуся сюди, і хотів побачити, як по річці йде крига. А було так темно, що не проглядалася ні крига, ані сама річка. Але шурхіт крижин одна об одну дивно нагадував щось таке, наче хтось у пітьмі гортає сторінки здоровенної старої книги або низько над водою летять невидимі гуси.

Зараз ви читаєте новину «Початок квітня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі