четвер, 12 січня 2012 13:58
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Молодий льодок

Минулого вівторка вранці я вийшов з дому й побачив калюжу, вкриту тонким прозорим льодом, по якому ще ніхто не ковзався. Потім зібрався йти сніг, та так і не пішов, пролетіло кілька сніжинок та й усе.

Цих ознак зими ще в листопаді починаєш дожидатися як свята. Це справді мов свято, подібне до цвітіння вишень, тільки триває ще менше, бо зима швидко старіє. У нас за городами була річечка, і коли вона вкривалася молодим льодом і випадав сніжок, береги ставали білі, а річка чорна, й на мілинах крізь той льодок видно все до дна: он водорості, он равлик спить. І хотілося пройти цю річку до кінця, аж до Лебедівки. Лід гладенький, а в спину вітер, і він сам тебе несе вперед. Тільки треба перейти через греблі — їх попереду аж чотири.

Ми понесли гніздо додому

Колись у третьому класі ми з приятелем спробували це зробити. Але дійшли тільки до третьої греблі, тієї, на яку веде вуличка повз стару школу. У тих краях високий комиш, і уявлялося, що йдемо по замерлому Нілу, а по його берегах росте очерет, з якого давні єгиптяни робили папірус. Про що й досі жалкую — хоч зоставалося вже менше, ніж пройдено, ми так і не дійшли до кінця. Бо перед тією греблею побачили на вербі ремезове гніздо. Ми ще не знали, що це таке. Воно висіло на гілці, як велика груша з вербового пуху. Довго діставали його, і от воно в нас в руках, це диво, і ми не знаємо, як воно зветься. І ми понесли гніздо додому, ховаючи його од зустрічного вітру, як ховають ліхтар, та воно й схоже було на ліхтар. От ідуть собі два хлопці, такі малі, що їх ще витримує молодий льодок, і  відповідально несуть невідомо що. Зараз частіше навпаки: наче й знаєш, що несеш, але вже не знаєш — нащо.

Те гніздо потім усю зиму висіло в нас у хаті коло стелі, причеплене до залізного кільця під сволоком.

Зараз ви читаєте новину «Молодий льодок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі