четвер, 20 вересня 2012 16:38
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Кур'єр

Ось яка радість: згадався Михаїл Матвійович Пріцкер, а я вже скучив за ним, бо він згадується рідко — ну, був собі такий епізодичний чоловічок та й годі. З ним було потішно переходити вулицю. От ідемо, наліво на кілометр жодної машини, направо так само, ширина вулиці два кроки. Але горить червоне світло. І він стоїть, як укопаний. А ми в цейтноті! Я роблю два кроки і жду його на тім боці. Дають зелене, він переходить і каже добродушно:

— Ну, і далєко ви ушлі?

Річ у тім, що йому не дозволялося хвилюватися. На війні маленький осколок міни застряв йому біля зорового нерва й лікарі сказали: хвилюватимешся — нерв обірветься, осліпнеш. А працювали ми в одній страшенно нервовій установі. Михаїл Матвійович служив там на півставки кур'єром, от що найсмішніше. Коли йому докоряли за повільність, він докладно розповідав про хронометраж своїх маршрутів, включно з паузами на світлофорах. А коли й далі докоряли, казав:

Ну, і далєко ви ушлі?

— Другой би споріл — я нє буду!

Воював він у повітряному десанті, й це здавалося дуже комічно, бо на зріст — метр з кепкою. І ото коли він обережно-урочистим дрібненьким вінніпуховим кроком переносив себе через вулицю, це ніяк не в'язалося з десантом. Якось я попросив його показати який-небудь бойовий прийом. І він — оскільки на зріст мені по плече — серйозно попросив мене нахилитися, взяв за чуба, поставив цілком дитячу підніжку й штовхнув назад. Я встояв. Михаїл Матвійович не сконфузився й зауважив, що по-справжньому це треба робити сильніше – "і тогда вам конєц!". Але ж який німець у бою отак запросто підставить тобі чуба? На те Михаїл Матвійович незворушно відповів:

— А мнє і нє надо! Я міномьотчик!

І мені з тих пір уявлялося, як над полем бою повільно летить на парашуті маленький чоловічок, обнявши ствол свого міномета.

Зараз ви читаєте новину «Кур'єр ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі