четвер, 27 квітня 2006 17:33
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Флористика

 

Моя права щока морщиться, отже, я згадую свого комбата. Якось ротний старшина видав мені такі стоптані чоботи, що комбат спитав: "Што ето за йипонєц?!" Старшина каже: "У нєго ногі такіє, товариш майор!"

Отоді комбат і зморщився. І я оце так само. Ноги маю нормальні, та саме тому вони й нагрішили багато. Покинули якісь місця чи людей, які цього не хотіли, бо звикли до тебе.  Утім, ти грішиш не тоді, коли йдеш звідси, а ще тоді, як прийшов сюди, — де тебе не знали і не думали про тебе, й не любили, й не сумували од думки про те, що ти зараз отак раптом візьмеш та й підеш. Я так робив, і вслід дивилася мати або мої діти. Тому морщуся, дивлячись на свої ноги.

Добре тому, хто сидить на місці. Якби міг вибирати, я був би споришем. Ця трава росте в старих обжитих дворах, яких уже мало, і я такий покинув колись. Цю траву люблять курчата і дівчата.

Цю траву люблять курчата і дівчата

Вас колись дзьобиком щипало за руку курча — дуже ніжно? Те саме відчуває спориш, коли вони пасуться там. Ось чому хочу бути споришем, а в мені курчата, і я нікуди не подінусь од них, і вони од мене. У споришу є очі. Але він малого зросту, тому бачить лише те, що відчуває: оцих курчат і — коли по двору йде дівчина. Але спориш не знає — вона лиш прийшла чи віддаляється? Зате він знає інше. Те, що я з дитинства хотів знати: таємницю руху дівчачої стопи, коли вона стає на пальці й одночасно робить дивовижний рух, ніби птах, що торкається хвостом землі, а сам ось-ось злетить, але тут же знову ховається в спориші.

Це схоже на музику, що невловимо пливе повз тебе. Я б розгадав той секрет. Його гріх не розгадати, бо в тому русі — пензель Бога, коли він хоче намалювати щось гарне. Але він малює не так, як ми. Він малює не зупиняючи пензля.

Зараз ви читаєте новину «Флористика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі