четвер, 16 серпня 2018 17:32
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Двері світу

Бувають дні, коли час тече прямо й рівно, вздовж, а не вглиб. Це нагадує швидкісну трасу, по якій їдеш, нікуди не звертаючи, а повз тебе пролітають якісь села, що не дають себе розгледіти далі придорожніх воріт, а хотілось би.

Отак мені було протягом останніх днів липня й початку серпня. Я приїхав, щоб застати й відчути літо в тому світі, який люблю. А він не давався, існував собі окремо, а я окремо. Це відчуття не те щоб самотності, а ніби зайвості, що набагато гірше. Онде кошенята ховаються од тебе під порогом веранди, і так само ховається весь цей простір, у якому ти зранку до вечора робиш якесь діло, щоб тебе визнали своїм, а все одно ти тут не свій, і якось незатишно.

Рано чи пізно це мусить змінитися, тільки ж не знаєш — як і коли.

Цього разу воно сталося так. День, схожий на всі попередні, підходив до кінця. А в нашій долині вечір починається трохи раніше, ніж на високих берегах. Це не сутінки, а наче густа тінь. І залягає тиша. І ось ця тиша враз ожила. Якраз тут, у нашій долині, пастух загубив двох корів. І тепер їхні імена тривожно звучали над долиною з обох берегів Хоролу, а корови десь у зарослях мовчки жували груші-дички.

І мене охопило відчуття причетності, бо я колись так само губив корову, і ожила та солодка тривога, з якою її шукаєш і тепер знаєш, що знайдеться.

Отут цей світ і відкрився мені — як метелик, що був схожий на сухий листок і розгорнув крила. Далі — посипалось. При ясному небі пішов нерясний і теплий короткий дощик. І з'явилася райдуга, що висіла над лугом ще якийсь час після заходу сонця, що здавалось неймовірним. Дивлюся з двору на сад — і яблука ще бачу, а сливи — вже ні, бо вони зливаються з ніччю.

Десь вгорі над нами простір пронизують останні промені сонця, й будь-який птах, що пролітає тут, стає золотим.

Зараз ви читаєте новину «Двері світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі