четвер, 05 листопада 2015 16:09
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Дай впізнати

От хотів написати про те, що люблю, а отже — знову про те, що й завжди. Бо скільки б ти його не згадував і не описував, а воно щоразу однаково невловиме і недосяжне, хоч при тому нібито дуже очевидне.

Ця очевидність елементарна, навіть бідна, майже убога. Ну, справді, що там такого є? Кілька десятків старих дерев, прямокутник землі, що належала твоїм предкам, і післявоєнна глиняна хата з низькими вікнами. І все! Якби кудись раптом щезла ця очевидність — що зосталось би від того місця, куди ти так хочеш і розлуку з яким так переживаєш?

Інколи уявляю собі: а якби я опинився там якимось фантастичним способом, ну, опустився б із небес посеред глупої ночі, причому — не знаючи точно, що я саме там? І нехай би я приземлився прямо у видолинок навпроти трьох яблунь, що ростуть на городі баби Наталки. Я той наш видолинок добре знаю, бо кожну грудку ґрунту там перебрав своїми пальцями не раз і не два. Але ніч така, що небо не відрізниш од землі. І тебе проймає безвихідна печаль. Бо, опинившись, можливо, саме там, де найбільше хотів, ти мусиш змиритися з тим, що батьківщину неможливо впізнати в такій темряві. А на шляху — жодної машини, якби десь під Божками хоч раз блиснули фари, ти б хоч знав, де у тебе схід, а де — захід, а так є тільки низ і верх, і то не вище твоєї голови. А більше — нічого.

Якщо захочеш — звідси неважко вибратись, таким самим уявно-фантастичним способом, як і потрапив сюди. Але сумно інше: вибравшись звідси, не будеш знати, був саме тут чи ні? І ти піднімаєш лице туди, де мусить бути небо, і просиш його, щоб воно хоч трохи посвітлішало, щоб на його тлі вималювалися крони двох верб на краю нашої землі над дорогою, і щоб таким чином ця земля дала себе впізнати.

Зараз ви читаєте новину «Дай впізнати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі