четвер, 20 грудня 2007 17:54
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Бог таки є

 

Ось недавно спитали, як мене правильно називати — паном чи товаришем. А мої очі враз якось так округлилися, наче хотіли заплакати. Ті, що питали, почали вибачатися, мовляв, ми не хотіли вас образити.

А річ не в тім. Просто, оте запитання — як правильно називати — раптом оживило в мені кілька фраз і картинок, які не згадуються самі собою. Треба, щоб їх хтось звідкись покликав.

І тепер їх ніби якраз і покликано.

Отже, моя мати була сільською вчителькою, і її величали на ім"я й по батькові. Якось вона йшла до школи нашою головною вулицею. А там весною — суцільна калюжа, місцями глибоченька. Ну, мати йде повз один двір, а коло воріт стоїть хлопчик Володька. Тепер він вже давно дядько, а тоді був крихітний шпінгалет — кирзові чоботи, вуха і кепка, і ото все. Зате голос — басовитий. От він і каже:

Моя мати була сільською вчителькою

— Бабо! Не ходіть туди, бо там води — вам буде по саму с…!

Матір це дуже розвеселило. Вона аж забула, що її неправильно називати бабою, бо вчителька ж.

А то ще був у неї в молодості учень, Коля, з післявоєнних дітей. Цей Коля потім, вже за моєї пам"яті, інколи приходив до нас підхмелений і допитувався:

— Вєра Кіриловна, нащо ви нас учили, нібито Бога нєт?

Мати дивилася на нього і сміялася. Я не міг зрозуміти, що тут смішного. Потім вона сама призналася. Коли цей Коля був ще зовсім малий, його баба дуже хвалилася ним:

— Наш Коля такий розумний! Оце накакає й каже: "Дивись, бабусю — церковця!".

Ось чому мати сміялася, коли той Коля про Бога допитувався.

Він служив на атомній субмарині, через те дуже рано полисів і помер раніше за свою вчительку. Точніше, він просто не захотів жити.

Але ще раніше вони обоє, кожен своїм умом, дійшли висновку, що Бог таки є.

Зараз ви читаєте новину «Бог таки є». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі