четвер, 13 січня 2011 18:21
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Берег Йордану

Берег Йордану

Недавно бачив вертепників, а між ними справжнього араба. Він зображав одного з трьох царів, що прийшли привітати новонародженого Ісуса. Розмовляв цар по-нашому — старанніше, ніж це робимо ми, я йому аж позаздрив. І згадав, що мені завжди щастило на знайомство з хлопцями з берегів Йордану, де Ісус охрестився.

Перший з тих хлопців, Ібрагім, учився на кінофакультеті інституту імені Івана Карповича Карпенка-Карого й знімав кіно про боротьбу своїх земляків за оволодіння західним берегом Йордану. Він попросив мене зіграти в тому фільмі бойовика з організації "Фатх". Цього партизана розстрілюють ізраїльтяни. Ми знімали кіно в Києві на Подолі. Діло було в жовтні, дуже сонячно, але холодно, а ми всі, й ізраїльтяни також, вдягнені по-літньому. Мусили грітися, бігали до гастроному, брали біле міцне. Через те Ібрагім з усіх наших слів під кінець дня пам'ятав тільки одне слово, яке він вимовляв не зовсім правильно, але цілком зрозуміло: "Жюпа!" Мене розстріляли для надійності разів п'ять, кіно вдалося, кажуть, його показували на міжнародному фестивалі, але я не бачив.

Мене розстріляли для надійності разів п'ять

Ще одного хлопця з тих країв я знав пізніше, ми жили разом у гуртожитку музичного училища імені Райнгольда Моріцовича Глієра. Брали пива і, сидячи на кухні, аналізували слово "фатх" — "перемога", й мене цікавило, чи можна таке слово з трьома приголосними крикнути на всю пустелю, щоб почули на обох берегах Йордану. А втім, воно означало не тільки "перемога, завоювання", а навіть "сльози", отже, його не обов'язково кричати.

І ще один у мене є знайомий. Інколи телефонує звідти, говорить тихо, а чути наче поряд. Недавно я спитав про погоду. Каже, що вранці холоднувато, градусів вісім. І я знову відчув себе їхнім партизаном, аж настільки, що згадався смак білого міцного вина.

Зараз ви читаєте новину «Берег Йордану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі