понеділок, 13 серпня 2018 17:30
Юрій Стригун
Юрій Стригун
Юрій Стригун

Майстри приїхали

Покупці ячменю приїздять у село по обіді. Двоє мускулистих загорілих хлопців швидко насипають зерно в мішки. Цьогорічний ячмінь дорогий — покупці торгуються із 88-річним тестем. Ударяють по руках при цифрі 3 гривні 60 копійок за кілограм. Тесть хотів 3,80, але 20 копійок скинув на дорогу. Як-не-як — 30 кілометрів їхали. Забирають увесь урожай — 450 кілограмів. Відраховують 1620 гривень.

— Хлопці, може, ви ще й дерева ріжете? — запитує тесть.

— Аякже! Завтра приїдемо.

Ідуть оглядати грушу й горіх. Погоджуються виконати роботу за 800 гривень.

Наступного дня приїжджають із Тального під вечір.

— Ми після роботи, раніше не могли, — пояснюють.

Беруться за грушу на межі. Довго вовтузяться. Сергій вилазить аж на вершечок. Дряпається хвилин 10. У найвідповідальніший момент бензопила не заводиться. Сердиться і спускається на землю. Разом із Сашком розбирає пилку. Потім змащує.

Коли дереться знову, починає сутеніти. На вершечку історія повторюється. Хлопці вечеряють, залишають пилку й обіцяють приїхати завтра.

Наступного дня робота кипить. Пилка заводиться з першого разу. Грушу розбирають швидко. Пізно ввечері телефонує дружина:

— Юро, в Тальному в сараї лежать штахети. Як їхатимеш, візьми три штуки. Бо гілляка впала на сусідський паркан і поламала. Оксана приходила сваритися.

Третього дня беруться за горіх.

— Сергій хотів гроші, але батько не дав, бо не встигли спиляти основний стовбур, — розповідає телефоном дружина. — Завтра обіцяють закінчити роботу.

У п'ятницю збираюся на автобус. В'яжу штахети. Дзвінок із села.

— Не треба сьогодні їхати, — каже дружина. — Подзвони на базу, замов вісім листів шиферу. Упав стовбур і побив дах на хліву. Скажи, що хлопці грошей не мають. Розрахуються по бартеру ячменем.

Зараз ви читаєте новину «Майстри приїхали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі