Ексклюзиви
пʼятниця, 20 січня 2012 12:00
Юрій Стригун
Юрій Стригун
Юрій Стригун

Церква на ковбасі

Церкву Московського патріархату в моєму Тальному на Черкащині зводять 13-й рік. Час від часу піп ходить зі скринькою по базару й просить жертвувати. Я не подаю ніколи. На своєму гіркому досвіді знаю, що Богові така пожертва не потрібна.

Якось узимку 1995-го в Одесі зупинився м'ясокомбінат. У сільській ковбасні ми з кумом Сашком закупляємо по торбі копченої ковбаси. На ринку "Привоз" для солідності тонку називаємо "одеською", а товсту - "московською". Продаємо за 2 години. Через день повертаємося з удвічі більшою партією. Ще за день тягнемо по шість чемоданів. На наше горе весь "Привоз" завалено ковбасою.

Вирішую купити 200 доларів

Із відчаю заходимо в перший-ліпший продуктовий магазин. Власниця - висока єврейка - скептично оглядає наш товар і каже, що більш як 256 тисяч купонів за кілограм не дасть. Ми ледве стримуємося, щоб не підстрибнути від щастя - на "Привозі" торгують по 200 тисяч. На додачу її напарниця переплутує ціну й скуповує в нас товар по 265 тисяч.

І ось ми йдемо з грішми. Навпроти залізничного вокзалу - Московська православна церква. Біля неї - скринька. Поруч дві жінки просять гроші на ремонт храму. Від радості я кидаю туди 50 тисяч купонів. Так дякую Богові, що він нас урятував. Купуємо квитки й чекаємо поїзда. Навпроти нас товчуться валютні міняйли. Вирішую купити в них 200 доларів. Коли підходжу, з'являються міліціонери. Міняйло хапає купони, тикає мені в руки зелені папірці й швидко зникає. Я розгортаю купюри. Замість соток бачу дві однодоларові банкноти. До самого Тального не можу зрозуміти, за що мене Бог покарав. Тепер знаю.

Приблизно в ту пору майбутній російський патріарх Кирило заробив свій перший мільйон доларів на контрабанді горілки й цигарок. Здуру я додав і свої 50 тисяч купонів. Бог уже тоді знав, що ці гроші не підуть на добру справу.

Зараз ви читаєте новину «Церква на ковбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути