середа, 16 січня 2008 18:05

Зятя президента Казахстану засудили на 20 років

  Рахата Алієва визнали винним у викраденні топ-менеджера Нурбанка, створенні злочинного угрупування, присвоєнні чужого майна
Рахата Алієва визнали винним у викраденні топ-менеджера Нурбанка, створенні злочинного угрупування, присвоєнні чужого майна

45-річного Рахата Алієва, колишнього зятя президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, 67 років, засудили до 20 років позбавлення волі у колонії суворого режиму. Окрім того, заборонили займатися банківською справою протягом трьох років після звільнення.

Алієва визнали винним у викраденні топ-менеджера одного з найбільших банків країни Нурбанка, створенні злочинного угрупування, присвоєнні чужого майна та інших злочинах.

Суд у казахському місті Алмати проходив без обвинуваченого — нині Алієв перебуває закордоном. Відлік часу ув"язнення почнеться, коли його затримають.

Торік Рахат Алієв був послом Казахстану в Австрії та представником країни при міжнародних організаціях у Відні. У відставку відправили після того, як у травні проти нього відкрили кримінальну справу.

На Алієва подали в міжнародний розшук, і вже 1 червня минулого року у Відні його затримала австрійська поліція. Через три дні відпустили під заставу в 1 млн. євро та підписку про невиїзд.

Після цього Рахат Алієв звернувся до австрійської влади з проханням не видавати його на батьківщину і надати австрійське громадянство. У серпні минулого року австрійський суд постановив, що на батьківщині Алієву не можуть гарантувати об"єктивного розгляду справи. І не видали казахській владі.

Рахат Алієв — син відомого хірурга та академіка Мухтара Алієва, який у 1980-х був міністром охорони здоров"я Казахської РСР. Має ступінь доктора медичних наук і військове звання генерал-майора. Також він — медіамагнат і акціонер Нурбанка, до складу правління якого входить його старший син, 22-річний Нуралі Алієв.

Від старшої з трьох дочок президента Дариги Назарбаєвої, 44 роки, Алієв має ще двох дітей — синові Асултану 17 років, а доньці Венері — 7. Жінка подала на розлучення після того, як Алієва зняли з поста посла Казахстану в Австрії. Шлюб розірвали без згоди чоловіка.

Зараз ви читаєте новину «Зятя президента Казахстану засудили на 20 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі