четвер, 03 січня 2008 17:44

Звільнили жінку, яка намагалася вбити президента США

1 січня 2008-го, після 32 років ув"язнення, вийшла на волю 77-річна американка Сара Джейн Мур. Вона сиділа за ґратами за невдалу спробу вбити тодішнього президента США Джеральда Форда.

22 вересня 1975 року глава держави саме виходив із готелю в Сан-Франциско, коли жінка дістала з-під пальто револьвер і прицілилася. Відстань між нею і президентом була 12 м. У цей момент Сару помітив колишній морський піхотинець Олівер Сіпл. Він підштовхнув її руку, і куля пролетіла за кілька метрів від Форда. Це був другий замах протягом 17 днів.

— Хід її думок дуже нагадував список покупок: завести сина в школу, вбити президента, забрати сина зі школи, — розповідає Френк Белл, адвокат Сари Джейн Мур.

На момент скоєння злочину жінці було 45 років. Вона належала до членів лівого політичного угруповання з радикальними поглядами. За кілька місяців до замаху на президента вона була інформатором ФБР. Після арешту казала, що боялася смерті. Мовляв, її могли вбити колишні роботодавці або колеги з партії. Тому з розпачу вирішила усім заявити про себе.

— Я не хотіла нікого вбивати. Але настає момент, коли можна зробити заяву, лише взявши до рук зброю, — казала жінка в одному з інтерв"ю. Але в іншому говорила зовсім інше.

Сара Джейн Мур у школі виступала на театральній сцені. Мріяла про кар"єру акторки. Але все життя працювала бухгалтером. Їй важко було знайти роботу — працедавці не любили Мур за надмірну балакучість. Вона любила вдавати з себе аристократку, хоча насправді народилася в родині середнього достатку.

Чотири рази виходила заміж, за одного з чоловіків — двічі. Відмовилася від трьох своїх дітей і виховувала лише наймолодшого Фредеріка. Кілька разів проходила курс лікування у психіатра.

За спробу вбити президента Сару Джейн Мур засудили до довічного ув"язнення. На волю вона вийшла завдяки закону, що дозволяє звільнення в"язнів після проведення за ґратами більше 30 років зі зразковою поведінкою.

Олівер Сіпл, який врятував життя президентові Форду, не отримав очікуваного визнання. Його не запросили до Білого дому і не висловили публічну подяку. Коли ветеран війни у В"єтнамі почав про це заявляти в пресі, йому з адміністрації президента надіслали лист із подякою. Сіпл помер 1989-го після періоду важкої депресії. Він багато пив.

Джеральд Форд помер 26 грудня 2006 року.

Зараз ви читаєте новину «Звільнили жінку, яка намагалася вбити президента США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі