середа, 04 квітня 2007 15:40

"Зовнішня політика Росії стала раціональнішою"

  Cекретар Ради безпеки Росії Ігор Іванов
Cекретар Ради безпеки Росії Ігор Іванов

Зовнішня політика Росії стала раціональнішою, зорієнтованою на реалізацію національних інтересів, заявляє секретар Ради безпеки Росії Ігор Іванов.

"Приймаючи концепцію зовнішньої політики країни 2000 року, ми відзначали, що в майбутньому нашу зовнішню політику повинні вирізняти реалізм і прагматизм. Реалізм — у поглядах на міжнародну ситуацію, в постановці конкретних завдань, в оцінці власних можливостей. Прагматизм — у зосередженні наших зовнішньополітичних ресурсів, які не є безмежними, на життєво важливих для країни напрямах", — каже Іванов, виступаючи на засіданні Ради зовнішньої й оборонної політики.

Серед життєво важливих напрямів він виділив такі: забезпечення надійної безпеки, створення максимально сприятливих умов для поступового економічного розвитку, підвищення життєвого рівня населення, консолідацію громадянського суспільства, захист прав російських громадян і співвітчизників за кордоном. "Росія продовжуватиме відігравати активну роль у демократизації міжнародного співтовариства, — переконує Іванов. — Ця лінія не має розумної альтернативи. Які б труднощі не виникали, основою зовнішньополітичного курсу буде прагнення до партнерства й пошуку взаємоприйнятних рішень, зокрема й найскладніших проблем".

"Відстоювати власні позиції й пріоритети ми будемо в рамках конструктивної взаємодії, прагнучи удосконалювати існуючі інститути й механізми. Це стосується послідовних зусиль російської сторони, спрямованих на зміцнення центральної ролі ООН у питаннях підтримки миру й міжнародної безпеки", — відзначає секретар РБ РФ. Він наголошує, що курс на інтеграцію Росії до багатобічних структур повністю себе виправдав. Він став важливим засобом оптимального використання переваг сучасної глобалізації, зміцнення позицій Росії в ключових регіонах світу й одночасно інструментом нейтралізації чи пом"якшення окремих негативних наслідків глобалізації вітчизняної економіки.

За словами Іванова, принципи російського підходу до розвитку регіоналізму відповідають інтересам широкого кола держав: "Це демократизм, відмова від створення закритих угруповань, повага суверенної рівності держав і невтручання в їхні внутрішні справи, принцип взаємовигідної співпраці, визнання центральної ролі ООН та Ради Безпеки в підтримці миру в усіх регіонах планети, дотримання загальновизнаних норм і принципів міжнародного права як основи регіональної співпраці".

Зараз ви читаєте новину «"Зовнішня політика Росії стала раціональнішою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі