вівторок, 22 січня 2013 00:00

Золотий самородок вагою у 5,5 кілограма знайшли на метровій глибині

Автор: фото з сайта www.heraldsun.com.au
  Австралійський золотошукач демонструє 5,5-кілограмовий золотий самородок. Його відкопав при дорозі в місті Балларат, на півдні своєї батьківщини
Австралійський золотошукач демонструє 5,5-кілограмовий золотий самородок. Його відкопав при дорозі в місті Балларат, на півдні своєї батьківщини

Австралійський золотошукач знайшов злиток золота вагою 5,5 кг. Коштовність лежала за 60 см від поверхні землі біля міста Балларат, штат Вікторія.

16 січня чоловік, який не називає свого імені з міркувань безпеки, вирішив пройтися з портативним металодетектором вулицею. Раптом біля кущів почув слабкий сигнал. Розгорнув листя і почав копати.

— Він розповідав, що спочатку подумав, ніби потрапив на капот автівки. Коли побачив блиск золота, не тямився від щастя. Одразу зателефонував дружині. Вона йому не повірила, — розповідає власник ювелірної крамниці в місті Балларат Корделл Кент.

Золотошукач хотів оцінити знахідку.

— Був би дурний, якби розплавив злиток. Тоді б його ринкова вартість не перевищила б 300 тисяч доларів. Але цей самородок незвичайний за своєю формою, розмірами. Він коштує значно більше. Не пригадаю, щоб коли-небудь хтось з австралійців знаходив такий величезний злиток золота, — продовжує ювелір.

Розповідає, що здебільшого знаходять шматочки золота вагою близько чверті унції, це 7 г. Вартість знайденого злитка оцінює у майже півмільйона доларів.

— Я був золотошукачем і дилером протягом двох десятиліть. І не можу згадати, коли востаннє знаходили цілий самородок такої ваги. Повз те місце ходив не один любитель золота. Та очевидно, не мав хорошого детектора, а цей хлопець мав, — припускає Кент.

Власник коштовності каже, що швидше за все, віддасть знахідку в музей чи продасть колекціонерові. Розповідає, що металошукач придбав кілька років тому за $6 тис. Пошуки цінностей називає своїм хобі.

Зараз ви читаєте новину «Золотий самородок вагою у 5,5 кілограма знайшли на метровій глибині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі