вівторок, 11 вересня 2018 00:50

"Живемо, як у божевільні"

4 вересня на сайті американської газети "Вашингтон Пост" надрукували уривки з книжки про президента США під назвою "Страх: Трамп у Білому домі". Автор — один із редакторів видання 76-річний Боб Вудворд. Стверджує, написав її на основі анонімних свідчень десятків людей із найближчого оточення американського президента Дональда Трампа, 72 роки.

Торік Трамп хотів ліквідувати сирійського лідера Башара Асада, йдеться у статті.

— Чорт забирай, давай просто вб'ємо його! Прикінчимо їх усіх, до біса! — сказав він телефоном міністрові оборони США Джеймсу Меттісу. Також за місяць після отримання повноважень Трамп планував бомбити Китай на випередження.

Радник Білого дому з економічних питань Генрі Кон зізнався, що крав зі столу президента документи. Так не давав підписати ті, які несли загрозу країні, на його думку. Трамп не помічав пропаж.

Спроби пояснити президентові основи геополітики провалюються, пише Вудворт. Трамп не розуміє, наприклад, для чого треба стримувати Північну Корею.

— Ми запобігаємо третій світовій. І можемо спати спокійно вночі, — переконували генерали.

— Мені це не потрібно. Я і так сплю, як дитина, — відповів президент.

— Безглуздо намагатися переконати його в чомусь. Він із глузду з'їхав. Живемо, як у божевільні. Я не мав гіршої роботи, — бідкається голова апарату Білого дому Джон Келлі.

Після публікації все заперечував.

Найбільшою загрозою радники вважають звичку Трампа писати у соцмережі "Твіттер".

Одного разу сказали йому — він доведе нас до війни. Намагалися створити спецкомісію, яка обмежить президента в цьому, але марно. Свої дописи Трамп робить у спальні — її потай називають "майстернею диявола".

Трамп переконаний, що може свідчити про втручання Росії у вибори американського президента 2016 року. Помічники провели з ним репетицію допиту. Потім повідомили спецпрокурору Мюллерові, який веде справу, — президент не здатен говорити правду. Він постійно щось вигадує.

Трамп не добирає слів щодо чиновників. Колишнього голову апарату Білого дому Райнса Прібуса називав "маленьким пацюком, який постійно снує навколо". Радника з національної безпеки відставного генерала Герберта Макмастера порівнював із "продавцем пива".

Члени адміністрації і родини Трампа постійно сваряться між собою, поводяться як природні вороги — змія і пацюк, сокол і кролик. Це все нагадує зоопарк без стін, йдеться у книжці.

Дональд Трамп заявив, що всі факти з неї є неправдивими.

— Цитати сфабриковані. Це гра на довірі громадськості, — заявив він.

Спочатку президент відмовлявся спілкуватися із журналістом. Але дізнавшись, що книжка готова до друку, змінив свою думку.

— Ось що я вам скажу. Ніхто не робив президентську роботу краще, ніж я, — заявив він авторові.

Боб Вудворд на початку 1970-х почав розслідування, яке спровокувало Вотерґейтський скандал. Люди з адміністрації президента-республіканця Річарда Ніксона потрапили в штаб-квартиру демократів у готелі "Вотерґейт" і встановили там прослуховуюче обладнання. Завдяки отриманій інформації Ніксон сподівався перемогти на виборах. Через розслідування Вудворда і його колеги Карла Бернстайна пішов у відставку. Книжка "Страх: Трамп у Білому домі" має вийти в США 11 вересня.

Зараз ви читаєте новину «"Живемо, як у божевільні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі