четвер, 11 жовтня 2007 18:38

Жінки роздяглися заради політики

  На рекламному плакаті партії жінок зліва направо: Моніка Камєньська, Аґнєшка Стажик-Урбаньська, Малґожата Кенцка, Маґдалена Андрейчик, Юстина Вашіта; знизу Адріанна Марчевська, Мануела Ґретковська
На рекламному плакаті партії жінок зліва направо: Моніка Камєньська, Аґнєшка Стажик-Урбаньська, Малґожата Кенцка, Маґдалена Андрейчик, Юстина Вашіта; знизу Адріанна Марчевська, Мануела Ґретковська

За тиждень, 21 жовтня, у Польщі пройдуть парламентські вибори. Створена у лютому Партія жінок привертає до себе увагу відвертими біґбордами. На них сім оголених жінок тримають плакат із назвою партії та написом "Польща є жінкою".

Засновник партії Мануела Ґретковська, 43 роки, каже, що ідею підказав її чоловік:

— Це геніальний спосіб реклами, тому що в нас не було грошей для представлення себе у медіа. Жодна партія в Польщі не може пробитися крізь натовп конкурентів у перший же рік свого існування.

Ґретковська — філософ і антрополог середньовіччя. Кілька років пише про жінок та їхню сексуальність. Деякі її книги перекладені на українську. Вона сама спроектувала рекламний плакат і обрала учасниць для зйомок. Її задум підтримали одностайно.

— Умовляти когось роздягнутися не довелося, — каже 35-річна Малґожата Кенцка. — Кожна з нас погодилася заради партії. Уявіть собі, якби ми стояли в костюмах — хто би подивився на цей плакат?

Кенцка — офіцер пожежної охорони. Живе у цивільному шлюбі. Виховує дитину чоловіка. Він каже, що в сучасних медіа багато еротизму, а його жінка не показала нічого особливого.

Моніка Камєнська, 40 років, викладає польську мову в гімназії та початковій школі. Розлучена, виховує 20-ріного сина і 18-річну доньку. Поряд із нею на плакаті Аґнєшка Стажик-Урбанська, 39 років. Вона архітектор, читає лекції студентам. 18-річна Адріанна Марчевська навчається в одному з ліцеїв у Варшаві.

Партія жінок виступає за безкоштовне медичне обстеження родин, які страждають на безпліддя, право жінок на знеболення під час пологів, пом"якшення умов дозволу на аборти. Вони хочуть запровадити у школах предмети, які б знайомили дітей із основами сімейного життя. Одне з головних завдань — усунення дискримінації жінок при прийомі на роботу і встановленні їм заробітної платні.

Нині партія налічує 1500 членів, 10% із них — чоловіки. Свого офісу не мають, збираються на квартирах. Для фінансової підтримки від держави на виборах вони повинні набрати не менш ніж 3% голосів. Щоб пройти до Сейму, треба 5%.

Зараз ви читаєте новину «Жінки роздяглися заради політики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі