пʼятниця, 10 вересня 2010 02:04

Жінка здала на права з 960-ї спроби

Автор: фото з сайта www.southwillard.com
  Чха Са Сун біля автомобіля, який їй подарувала компанія ”Хюндай”. Кореянка витратила чотири тисячі доларів, аби здати на водійські права
Чха Са Сун біля автомобіля, який їй подарувала компанія ”Хюндай”. Кореянка витратила чотири тисячі доларів, аби здати на водійські права

69-річна Чха Са Сун живе в гірському селі провінції Ванджу за 200 км від столиці Південної Кореї, міста Сеул. 2005-го звернулася до інструкторів, щоб отримати водійське посвідчення. Три роки поспіль складала тест п"ять разів на тиждень. Потім робила по дві спроби щотижня. На заняття витратила понад $4 тис.

— Я подумала, що здатися на півдорозі — це гірше, аніж не починати, — розповідає Чха Са Сун.

Планувала купити ненову автівку, щоб возити внуків до зоопарку і транспортувати городину. Кореянка торгує на ринку.

Їй ніяк не вдавалося скласти письмовий іспит із теоретичними завданнями. Практична частина виходила краще. Урешті Чха Са Сун набрала прохідних 60 балів зі 100. Це була її 960-та спроба.

— Коли вона отримала посвідчення водія, ми всі обіймалися з радості, — каже Парк Су Йон, інструктор водійської школи в місті Чонбук. — Подарували їй квіти. Жоден із нас не насмілювався сказати Чха Са Сун, що вона дарма старається. Вона добре читає і пише, але ніяк не могла збагнути деякі спеціальні терміни. Наприклад, що таке "аварійне світло".

Коли кореянка отримала водійські права, фірма "Хюндай" розпочала акцію в інтернеті. Будь-хто на сайті міг залишити привітання для "бабусі Са Сун". Вона стала місцевою зіркою. Її показують по телебаченню в рекламі авто "хюндай". Представники фірми подарували новоспеченому водієві машину вартістю $17 тис.

Чха у перекладі з корейської означає "автомобіль".

"Ходив 20 разів, а тоді плюнув"

33-річному Ігореві Шелесту з райцентру Літин на Вінниччині після смерті батька дісталися "жигулі". Вирішив здати на права у вінницькій автошколі.

— На уроки ходив, але їздити в мене не дуже виходило. У перший день стукнув впереді стоящу машину. Добре, що то був теж "жигуль". Усе обійшлося в 200 гривень. Але викладач сказав, що толку з мене не буде.

У день здачі іспиту в МРЕО Ігор зламав ногу.

— Через місяць спробував — не здав, бо нічого не повторив, — розповідає. — Наступної неділі прийшов знову. У МРЕО до мене підійшов мужик і за 100 доларів запропонував вирішити питання. Я відмовився, бо був увєрєн, що здам. Але не здав.

Заплатити гроші Ігореві пропонували вдруге, коли прийшов на іспит 11-й раз. Тариф зріс до $150.

— Підійшов той самий мужик і каже: якщо не заплатиш, будеш довго здавати. Ну я, наївний, знов його послав. Так ходив 20 разів, а тоді плюнув. Знайомі казали: у МРЕО стоїть програма, яку включають для людей із чорного списку — для тих, хто не платив. І навіть якщо ти відповів всьо правильно, всьо равно воно видає "Ви не здали іспит". А, думаю, проживу й без документів. Їздити вмію. На всяк случай жінка получила права, брат мій тоже має.

Ігор два роки водить авто без прав. Даїшники не спиняли його жодного разу.

Зараз ви читаєте новину «Жінка здала на права з 960-ї спроби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі