пʼятниця, 25 січня 2008 16:57

Зі смертю Марі Джонс у світі зникла мова

 

89-річна Марі Сміт Джонс була останньою представницею племені Еяк, яке проживало на Алясці. Жінка померла в понеділок у місті Анкоридж, де жила з родиною. Зі смертю Джонс зникла індійська мова еяків — жінка була єдиним її носієм.

Марі Сміт була почесним вождем племені, яке на початку 2000 року нараховувало близько 50 осіб. Багато еяків померло у 1950-х, коли на Алясці розгорілися епідемії віспи та грипу. Донька Джонс каже, що її мати завжди була здоровішою за своїх братів та сестер.

Марі Сміт народилася 1918 року, росла на озері Еяк, де її родина мала господарство. 1948-го вийшла заміж за рибалку з американського штату Орегон. У подружжя народилося дев"ять дітей. Та вони не вчили мови еяків. У 1950-х майже в усіх штатах вивчали переважно англійську. Мови етнічних меншин лишалися поза увагою.

Професор лінгвістики Майкл Краусс із університету Аляски разом із Марі Сміт уклав словник мови Еяк та її граматику.

У Тибеті живе 82-річна Сомі Деві Дура — єдина у світі жінка, яка володіє мовою дура. Остання людина, з якою вона могла поспілкуватися, померла торік у серпні. Жоден із членів її родини, які належать до тієї ж етнічної групи, не розмовляє мовою дура. Із чоловіком, дітьми та онуками жінка спілкується іншою мовою.

Останнім часом Сомі Деві втрачає слух і зір. Лікувати її хоче професор Кедар Нагіла. Він перевезе жінку до Катманду, столиці Непалу, де за нею наглядатимуть медики. Там учений також сподівається залучити до вивчення мови дура кількох людей із тієї ж етнічної групи. Нагіла склав міні-словник, до якого увійшло 1500 слів та 250 виразів.

Нині в Непалі майже 100 мов, якими розмовляє не більше сотні людей. Нещодавно вчені виявили трьох жінок, які володіють мовою кусунда. Одна з них не спілкувалася нею з 1940-го.

Зараз ви читаєте новину «Зі смертю Марі Джонс у світі зникла мова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі