пʼятниця, 28 січня 2011 04:00

"Жасминова" революція надихнула єгиптян

Із 25 січня в Єгипті тривають виступи проти низького рівня життя, корупції, безробіття. Основною вимогою протестувальники називають відставку президента 82-річного Хосні Мубарака. Це перші мітинги з 1981 року, відколи він прийшов до влади.

— Корупція вже у печінках сидить. Щодня думаю, в якій країні житимуть мої діти, — говорить 36-річний Мохамед. — Зараз майже половина населення перебуває за межею бідності. Більшість неписьменні.

У вівторок тисячі демонстрантів вирушили колонами з передмість столиці Каїр до центру на пл. Тахрір.

— Мене надихнула "жасминова революція", що відбулася в Тунісі. Якщо вони змогли вигнати президента, хіба ми гірші? — говорить один із демонстрантів. Називатися відмовляється. Тримає прапор Тунісу.

Спочатку акція проходила мирно. Близько півночі поліція почала розганяти демонстрантів. Ті кинулися вперед, спробували прорватися крізь тісне кільце правоохоронців. Ті застосували водомети і сльозоточивий газ. Учасники мітингу у відповідь шпурляли каміння. Унаслідок сутички загинули троє, зокрема поліцейський. Понад 80 правоохоронців звернулися до лікарень із травмами.

— Люди поводилися так, ніби просто сьогодні готові померти. Їм нічого втрачати, народ хоче кращого майбутнього, — коментує поліцейський.

Демонстрації проти влади пройшли також в Александрії, що на півночі країни, й кількох містах на сході. Учасники акції розповідають, що швидко організувалися за допомогою соціальних мереж. Розіслали повідомлення, через які про заходи дізналися багато єгиптян. Потім мережа зникла. Користувачі переконані: влада у такий спосіб контролювала стрічку новин.

Наступну акцію протесту каїрці запланували на 30 січня.

Зараз ви читаєте новину «"Жасминова" революція надихнула єгиптян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі