середа, 27 серпня 2008 17:41

Захід може запровадити проти Росії санкції

Визнання Росією незалежності Абхазії та Південної Осетії засудили всі впливові західні країни: США, Франція, Британія та інші. До них приєдналася й Україна. Проте здається, що така реакція світової спільноти була заздалегідь спрогнозована Кремлем і на інше він не розраховував.

Науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко, 35 років, вважає, що дії Росії призвели до найбільшої з часів завершення "холодної війни" кризи в міжнародних відносинах:

— Росія і Захід перебувають у взаємозалежних відносинах, тому обидві сторони не можуть піти занадто далеко в нагнітанні конфлікту. До збройних дій не дійде, однак у дипломатії буде багато втрачено.

Реакція Заходу, на думку Олександра Сушка, буде подібна до реакції на окупацію Радянським Союзом Афганістану 1989 року. Можливий бойкот Олімпіади-2014 у Сочі.

— Відбувається відтворення "холодної війни", — каже Сушко. — Хоча усі її компоненти відновити не можна, бо тоді існувало протиборство систем, було багато країн-сателітів СРСР. Нині Росія змушена робити все самотужки, сподіваючись лише на підтримку кількох держав — Куби, Північної Кореї, Узбекистану, Білорусі.

Президент Центру європейських та трансатлантичних студій 46-річний Олексій Коломієць упевнений, що визнання Кремлем Абхазії та Південної Осетії є продовженням неоголошеної війни проти Грузії:

— Стратегічно це рішення зламало весь процес налагодження відносин Росії з НАТО і ЄС та згуртувало країни Євросоюзу та Альянсу. Серед них збільшується табір непримиренних щодо дій Москви.

На думку Олексія Коломійця, міжнародна спільнота може запровадити щодо Росії жорсткі санкції: заморозити переговори щодо членства в СОТ, виключити з Великої вісімки, припинити співробітництво в торговельній і економічній сферах. Сполучені Штати готові піти далі й повністю переглянути стосунки з Російською Федерацією. Зокрема, можуть ініціювати перевірку банківських рахунків та зовнішньоекономічної діяльності наближених до Кремля компаній.

— Уряд США висловився про створення трансатлантичного енергетичного альянсу, — продовжує Коломієць. — Це буде серйозним ударом по Кремлю. Захід цей виклик витримає, а щодо Росії маю сумніви.

Зараз ви читаєте новину «Захід може запровадити проти Росії санкції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі