понеділок, 14 липня 2008 16:48

Загинув засновник "Солідарності"

 

13 липня у автокатастрофі загинув польський політик та історик Броніслав Геремек, 76 років. Він був одним із засновників дисидентського профспілкового руху "Солідарність" і близьким другом екс-президента Польщі Леха Валенси. Геремек не впорався із керуванням авто на шляху до Брюсселя, де він засідав у Європарламенті.

Броніслав Геремек народився 1932 року в родині польських євреїв. Його батько загинув в Освенцимі.

Після завершення Другої світової війни Геремек навчався на історичному факультеті Варшавського університету. Спеціалізувався на історії Середніх віків. Працюючи викладачем, він вийшов зі складу правлячої робітничої партії на знак протесту проти радянської інтервенції до Чехословаччини. Тоді ж зійшовся з Валенсою.

Після цього Геремека почали переслідувати. Його звільнили, не друкували дослідження. Коли чергову наукову працю заборонили видавати, історик поскаржився колезі, що владі в його книзі не подобається лише одне слово. І слово це "Геремек".

Учений поїхав на Захід. Викладав у паризькій Сорбонні, став почесним доктором університетів Нью-Йорка, Болоньї, Утрехта.

З приводу його смерті у країні оголосили траур. Друзі політика вважають, що він не схвалив би цього. Геремек ніколи довго не сумував і не опускав руки.

Був одружений. У нього залишилося двоє синів. Дружина Анна, також історик,  померла 2004 року.

Зараз ви читаєте новину «Загинув засновник "Солідарності"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі