четвер, 29 березня 2007 18:16

За землю під будинком борються три роки

Автор: фото: REUTERS/China Dailу
  Подружжя Ву з китайського міста Чунцин не хоче виїздити зі свого бдинку. Вони – єдині, хто не погодився на умови забудовників про переїзд. Розпочати спорудження розважального центру фірма не може третій рік
Подружжя Ву з китайського міста Чунцин не хоче виїздити зі свого бдинку. Вони – єдині, хто не погодився на умови забудовників про переїзд. Розпочати спорудження розважального центру фірма не може третій рік

281 родина у китайському місті Чунцин колись жила на території, де зараз планують звести сучасний розважальний комплекс. 280 сімей погодилися отримати компенсацію або нові квартири в іншому районі міста та виселилися. Їхні помешкання знесли. Залишився лише один двоповерховий будинок, власники якого переїздити відмовляються.

За право на своє помешкання 49-річні Ву Пін та її чоловік Ву Ян борються вже три роки. Їм пропонували 20 млн юанів ($2,6 млн) або квартиру в новому будинку. Проте чоловік із дружиною не хочуть залишати свого району. Через це проект забудови стоїть.

Будівельники вже вирили котлован. Залишився лише острівець, на якому самотньо височіє стара будівля. Подружжя на певний час переїхало жити в інше місце, але днями чоловік повернувся. У будинку давно немає ні світла, ні води. Усе необхідне для життя подружжя принесло на плечах.

Ву Ян охоронятиме житло, доки дружина боротиметься за нього в суді. Минулого тижня міський суд постановив знести будинок, але згодом призупинив своє рішення. Остаточно справа ще не закрита.

Про подружжя пишуть в Інтернеті та на сторінках китайських газет. Уперше громадянам вдається протистояти потужній будівельній компанії.

— Для китайців це справжній шок, — каже місцева студентка Тянь Іхан. — Я у захваті від їхньої наполегливості.

Останніми роками бідні квартали зі старими будинками у великих китайських містах зносять усе частіше. Мешканці змушені переселятися. Працівники на будівельному майданчику згадують, як виселяли людей, права яких ніхто не міг захистити.

Перехожі біля місця забудови дивуються, як подружжя Ву досі не побили десь у темному провулку. Такі випадки часто трапляються. Розповідають також історію про те, як одного впертого власника будинку запросили до поліцейського відділку, нібито для свідчення у справі. Коли чоловік повернувся, його хатину вже знесли.

Зараз ви читаєте новину «За землю під будинком борються три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі