неділя, 06 травня 2007 16:29

За втрачені штани суддя вимагає 65 мільйонів

Сім років тому подружжя Чанг, вихідці з Південної Кореї, відкрили у Вашингтоні хімчистку. Вони приїхали до США "по американську мрію". Проте її зруйнував один із мешканців столиці, їхній постійний клієнт суддя Рой Пірсон.

Два роки тому чоловік здав у хімчистку п"ять своїх костюмів. Коли прийшов забирати, виявилося, що одна пара штанів загубилася. Пірсон вирішив судитися. Хоча штани знайшли через тиждень, суддя не заспокоївся. Він вимагає понад $65 млн компенсації.

Суддя базує свою вимогу на законі про захист прав споживачів, який передбачає $1500 відшкодування за кожне порушення. А таких порушень за понад три роки користування послугами хімчистки він нарахував 12. Отже, 1500 Пірсон помножив на 12 і на 1200 — стільки днів, за його підрахунками, він користувався послугами хімчистки. Всю суму він ще множить на три, бо судиться проти Су Чанг, її чоловіка та сина.

Окрім того, Пірсон вимагає $500 тис. за "душевні страждання, незручності й відчуття дискомфорту" і ще $462 тис. — за судові витрати. Хоча він не користується послугами адвоката, бо сам представляє свої інтереси в суді.

Остання частина компенсації — $15 тис., які він, мовляв, витратить протягом наступних десяти років на оренду автомобіля. Оскільки послугами старої хімчистки він незадоволений, то мусить їздити в іншу частину міста. Загалом набігає $65 млн. 462 тис. 500.

Подружжя Чанг за два роки вже витратило на послуги адвоката чимало грошей. Але головне — вони не можуть спокійно спати, перебувають у постійному стресі.

— Мені більше не хочеться тут жити, — каже Су Чанг. — Я хочу тільки одного — повернутися до Кореї.

Справа судді Пірсона проти сім"ї Чанг зацікавила багатьох американських юристів.

— Цей випадок є типовим, — говорить Шерман Джойс, президент Асоціації за реформу громадянського права. — Закони про захист прав споживачів написані розпливчато. Останнім часом їх усе частіше використовують для особистої наживи.

"МакДональдз" заплатив майже три мільйони

У лютому 1992-го 79-річна американка Стелла Лібек із міста Альбукерке, штат Нью-Мексико, придбала каву в ресторані швидкого харчування "МакДональдз". У машині вона поставила стаканчик на сидіння поміж ногами і спробувала відкрити пластикову кришку, щоб додати вершків. Кава розлилася, й жінка отримала опіки третього ступеня. Їй робили пересадку шкіри.
Лібек вимагала від "МакДональдз" $20 тис. компенсації. Проте компанія відмовилася платити. Врешті суд зобов"язав її виплатити постраждалій $2,7 млн компенсації. Саме стільки "МакДональдз" заробив на продажі кави за два дні.

Зараз ви читаєте новину «За втрачені штани суддя вимагає 65 мільйонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі