понеділок, 22 жовтня 2007 18:58

За вісім місяців у Дагестані викрали 55 наречених

На Північному Кавказі останнім часом почастішали випадки викрадення наречених. У республіці Дагестан, що у складі Російської Федерації, за два тижні після закінчення мусульманського посту Рамадан до органів внутрішніх справ масово почали надходити заяви від родичів викрадених дівчат.

У столиці республіки Махачкалі міліціонери затримали 30-річного жителя селища Утамиш, який викрав 20-річну студентку Дагестанського держуніверситету. У Кизлярському районі троє чоловіків на "жигулях" вивезли 22-річну працівницю продуктового магазину. А в Кизилюртівському районі 22-річний житель селища Кіроваул викрав 18-річну дівчину із селища Нечаївка.

За вісім місяців 2007 року до прокуратури Дагестану надійшло вже 55 заяв про викрадення жінок з метою одруження. Однак лише в 17 випадках порушили кримінальні справи. Решта закінчилися весіллями.

— Зазвичай самі родичі викраденої нареченої й забирали заяви, — говорить старший помічник прокурора Гамлет Джамалдінов. — До суду потрапили лише три кримінальні справи.

Викрадення наречених — давня традиція в республіці. Але, за словами держсекретаря Дагестану Такібата Махмудови, такий звичай компрометує республіку в очах сусідів.

Експерти вважають, що за останні кілька років викрадень побільшало через складну економічну ситуацію. Багато хлопців не можуть дозволити собі організувати весілля, тому йдуть на такий крок. До того ж 1996 року в кримінальному кодексі скасували статтю "Про злочини, що становлять пережитки місцевих звичаїв", яка діяла за радянських часів. Згідно з нею, за викрадення нареченої загрожувало до двох років позбавлення волі.

Зараз ви читаєте новину «За вісім місяців у Дагестані викрали 55 наречених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі