вівторок, 10 червня 2008 19:10

За списування виганяють з екзаменів

10,5 млн китайських школярів у вихідні складали дводенний іспит гао-као. Його називають найважливішим у житті. Це єдиний спосіб потрапити в університет і здобути вищу освіту.

До гао-као готуються протягом трьох останніх років навчання у школі. Для пересічного китайця, селянина це єдиний спосіб знайти достойну роботу. На державні посади беруть лише випускників університетів.

За кілька днів до іспиту більшість батьків годують дітей спеціальними дієтичними стравами. Повністю виключають із раціону м"ясо. Вважається, що воно погано впливає на інтелект. Дівчатам прописують пігулки, які затримують менструацію. На думку китайських спеціалістів, гормони також негативно впливають на розумову діяльність школярок.

— Через нервове напруження я вже три дні не можу ні їсти, ні пити, — розповідає 17-річна  Лі з Пекіна.

Водіїв просять не сигналити, рух транспорту біля шкіл часто перекривають. Таксисти нерідко підвозять підлітків на екзамен безплатно.

О 8.30 діти заходять до школи з посвідченнями та носовичками. Проносити інші речі в клас забороняється. За списування одразу виганяють і не допускають до повторного складання. Однак учні постійно вигадують нові способи списати. Останнім винаходом стали чоботи, в які умонтовано електронну програму з відповідями. Таке взуття коштує близько $300.

25-річний Ванґ каже, іспит був найважливішим днем у його житті. Він не склав його, але вступив у школу-інтернат для репетиторів. Тепер він сам готує дітей до гао-као.

Для 10 млн абітурієнтів у китайських університетах є майже 6 млн місць.

Зараз ви читаєте новину «За списування виганяють з екзаменів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі