Ексклюзиви
середа, 16 квітня 2008 17:51

За рік у світі стратили 1252 людини

Міжнародна правозахисна організація "Емнесті Інтернешнл" повідомила, що торік у світі стратили 1252 особи. Щотижня позбавляли життя 24 людей, 64 засуджували до найвищої міри покарання.

До п"ятірки країн із найбільшою кількістю страт увійшли: Китай  — 470, Іран — 317, Саудівська Аравія — 143, Пакистан — 135 та США — 42. У більшості країн Європи смертну кару скасували в 1970–1980-х роках, замінивши її довічним ув"язненням.

В Україні смертну кару скасували 1990 року. Тоді ж мораторій на найвищу міру покарання ввели 40 країн світу, зокрема Польща, Румунія, Грузія, Велика Британія, Угорщина.

Білорусь — остання країна Європи, де застосовують смертну кару. В Росії смертний вирок можуть виносити лише в присутності суду присяжних. Єдиним способом позбавити засудженого життя в РФ є розстріл.

У США вид покарання залежить від штату. Американське правосуддя передбачає кару шляхом розстрілу, електричного стільця, смертельної ін"єкції, повішання чи через газову камеру. Перед виконанням вироку засудженому дозволяється замовити вечерю, попрощатися з рідними і сказати останнє слово.

У Саудівській Аравії досі застосовують середньовічний спосіб покарання — відсікання голови. У країні існує династія катів, які передають навики поколіннями.

У Китаї карають розстрілом. Наймасовіші страти зазвичай виконують перед Новим роком. До розстрілу засуджують власників публічних будинків, дисидентів, чиновників-хабарників.

Місяць тому в Північній Кореї публічно стратили 13 жінок і двох чоловіків за спробу втекти до Китаю.

Зараз ви читаєте новину «За рік у світі стратили 1252 людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути