пʼятниця, 26 жовтня 2007 17:36

За клієнтами в ресторані стежать науковці

Автор: фото: REUTERS/Jerri Lampen
  У ресторані при Вейнінген-ському університеті в Голландії стоять касові апарати для самостійного розрахунку клієнтів
У ресторані при Вейнінген-ському університеті в Голландії стоять касові апарати для самостійного розрахунку клієнтів

У ресторані при Вейнінгенському університеті в Голландії вчені досліджують, що і як їдять клієнти. У стелі вмонтовані десятки відеокамер. За зображенням стежать працівники Центру з інноваційних досліджень споживання.

— Нас цікавить, що саме впливає на вподобання та звички людей — смак, освітлення, обслуговування, — говорить голова центру Рене Костер. — Цей ресторан відкриває багато можливостей для експериментів. Наприклад, ми можемо попросити персонал бути менш привітним або навпаки. Тільки зміни мають бути поступовими. Клієнтам не сподобається, якщо кожного дня буде щось інакше.

У ресторані стильний сучасний інтер"єр. Скляні стіни, барні стійки з чорного мармуру та шліфована бамбукова підлога. Там умонтовані ваги, на які можна ставати. Зала оснащена касовими апаратами для самостійного розрахунку клієнтів.

Дослідники можуть експериментувати з різними чинниками — запахами, звуками, упаковкою страв та обстановкою. Вони вже помітили, що столик, стільці біля якого обшиті тканиною з квітами, постійно зайнятий.

Усіх відвідувачів ресторану попереджають, що за ними стежать. Із контрольної кімнати дослідники спрямовують камери на клієнтів та їхні тарілки. Вони спостерігають за тим, як люди ходять по приміщенню, на яку їжу в першу чергу звертають увагу. Дивляться, чи вони обирають завжди той самий столик та скільки їжі викидають.

— Зараз за тобою майже скрізь стежать камери. Тому тут вони мені не заважають, — говорить ботанік Берт Віссер, який замовив сендвіч із куркою.

— Одного дня вони увімкнули блакитне освітлення, говорить інша відвідувачка Патриція ван дер Сувен. — Тоді я навіть не заходила. Через нього їжа виглядала не дуже привабливо. І взагалі, атмосфера була занадто офіційною.

Зараз ви читаєте новину «За клієнтами в ресторані стежать науковці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі