четвер, 24 січня 2008 18:48

За долар переживати не варто

Криза на ринку кредитування в США стане закінченням ери статусу долара як основної валюти світових резервів. Про це заявив мільярдер і фінансист Джордж Сорос на Міжнародному економічному форумі в Давосі.

За його словами, "поточна криза — це кінець 60-річного періоду розвитку системи кредитування, що основується на доларі як валюті резервів". Частка долара у світових валютних запасах знизилася до рекордного мінімуму — 63,8% у третьому кварталі 2007 року.

Економіст Віктор Лисицький, 62 роки, ситуацію на світовому валютному ринку не драматизує.

— Ще за радянських часів пророкували кінець американській економічній системі, — нагадує він. — Та США й досі не вичерпали всіх можливостей росту та збереження своєї валюти. Долар продовжує бути найвпливовішими грошима. А Америка контролює ситуацію в світі. Нічого не змінилося.

Тому, за словами економіста, жодних побоювань щодо долара бути не може. Водночас природно, що крім нього можуть з"явитися ще якісь валюти, що тіснитимуть "зелений" у структурі світових валютних резервів. Але це не привід для паніки.

— Було б смішно прогнозувати, що долар ще протягом 100 років залишатиметься основною резервною валютою в світі, — каже Віктор Лисицький. — Та з точки зору загальних цивілізаційних тенденцій це нормально. Це конкуренція. Розвиваються нові ринки. Приміром, ще 30 років тому ніхто не називав ту ж  Малайзію високотехнологічною державою.

Економіст упевнений, що протягом 15–20 років американська економіка ще неодноразово здивує світ. Адже вона досі серйозно зростає насамперед за рахунок розвитку інноваційних технологій.

Зараз ви читаєте новину «За долар переживати не варто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі