четвер, 27 грудня 2007 19:30

Втрати 2007 року (від Анни Ніколь Сміт до Беназір Бхутто)
5

Протягом 2007 року на Землі померло 56 млн людей. 16 млн —  від серцево-судинних захворювань, удвічі менше — від раку, понад мільйона загинули в автокатастрофах.


27 грудня після терористичної атаки загинула опозиційний політик Пакистану Беназір Бхутто, 54 роки. Вона була першою главою держави у постколоніальній мусульманській країні. Двічі була прем"єр-міністром. Після агітаційного виступу напередодні парламентських виборів у місті Равалпінді терорист-смертник здетонував вибухівку. Разом із Бхутто загинуло понад 20 людей. Вона була заміжня, мала сина і двох доньок.


23 квітня на 77-му році життя помер колишній президент Росії Борис Єльцин. Він вісім років керував найбільшої країною світу.

Єльцин народився в селищі Бутка Свердловської області. Під час хрещення його ледь не втопив п"яний священик. Хлопчика назвали Борисом, "борцем". Коли Єльцин став першим президентом Росії, він заборонив Комуністичну партію. За його правління почалася війна в Чечні та сталася найбільша фінансова криза. 1999-го в новорічну ніч він оголосив, що його наступником буде Володимир Путін.

Єльцин увійшов в історію як автор афоризмів: "Вот такая вот загогулина, понимаешь", "Три года мы стояли перед глубокой пропастью и наконец сделали большой шаг вперед".


6 вересня від раку підшлункової залози на 72-му році помер італійський оперний співак Лучано Паваротті. Він виступав на великій сцені 50 років. Паваротті першим заспівав оперу з поп-виконавцями. Записав платівку зі Стінгом, Джо Кокером, Бібі Кінґом. Назвав її "Паваротті та друзі". П"ять доньок та дві дружини співака досі ділять його спадок, що становить близько $120 млн.


8 лютого в готелі знайшли мертвою 39-річну американську модель і зірку "Плейбоя" Анну Ніколь Сміт. Вона була одружена з мультимільйонером Говардом Маршаллом II. Пара побралася, коли Сміт було 26, а нареченому — 89. Познайомилися вони під час виступу Ніколь у стриптиз-барі. Разом прожили 14 місяців. До смерті Анна Ніколь судилася за спадок чоловіка з його сином Пірсом.


30 липня у 89 років пішов із життя шведський кінорежисер Інгмар Бергман. У Радянському Союзі його фільми майже не показували в кінотеатрах. Під Москвою був спеціальний кіноархів "Белые столбы", куди звозили шедеври світового кіно. Їх демонстрували на дачах партійних можновладців. Режисерські роботи Бергмана — "Сунична галявина", "Сьома печатка" та "Мовчання" — отримали світове визнання. Чотири роки тому прем"єру його останньої теледрами "Сарабанда" дивилися понад мільйон шведів.

Про смерть Бергмана повідомила його донька Єва, яка жила з батьком на острові Ферьо в Балтійському морі неподалік південно-східного узбережжя Швеції. У митця лишилося дев"ятеро дітей від п"яти шлюбів.

Зараз ви читаєте новину «Втрати 2007 року (від Анни Ніколь Сміт до Беназір Бхутто)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі