середа, 28 березня 2007 16:50

Ворогуючі партії утворили коаліцію в Ірландії

Лідери двох провідних політичних сил Північної Ірландії підписали договір про співробітництво в парламенті та уряді. До того католицька партія Шин Фейн та Демократична партія об"єднання були принциповими противниками.

Минулого тижня їх голови, 58-річний Гері Адамс та 80-річний Йен Пейслі, відповідно, не потисли один одному рук. Однак вони пообіцяли, що коаліційний уряд почне працювати не пізніше 8 травня.

Католицьку партію часто асоціюють з терористичною організацією "Ірландська республіканська армія". Шин Фейн домагається незалежності Ірландії від Англії.

Натомість Демократична партія об"єднання лояльна до Великої Британії. Активні зіткнення між республіканцями-католиками і протестантами-монархістами тривали з 1967 по 1998 рік. Їх називали "Великою бідою".

За той час загинуло 3700 людей. 30 років країна жила на межі громадянської війни. Навіть після підписання перемир"я у 1994-му католики щодня вбивали протестантів та навпаки.

Адамс та Пейслі ненавидять один одного. Перший написав у своїй автобіографії, що "всі неприємності в Ірландії відбуваються через цього підлабузника, демагога і зрадника-протестанта Пейслі".

Однак політикам таки довелося домовлятися, щоб не допустити розпуску парламенту. На виборах на початку березня перемогла партія юніоністів — 36 крісел із 108. Шин Фейн опинилася на другому місці — 28, а демократи — решту.

За законом, уряд у Північній Ірландії має формуватися протягом трьох тижнів. Інакше парламент розпускається, проводять перевибори. Управління провінцією переходить безпосередньо до Лондона.

Раніше на виборах завжди перемагала партія, лояльна до Англії. Саме її представники керували країною. Цього разу республіканці склали їм серйозну конкуренцію.

Повідомлення про коаліцію здивувало жителів Белфаста.

— Те, що вони про щось домовилися, не значить, що я колись наважуся зайти до протестантського кварталу, — сказав 40-річний католик.

Зараз ви читаєте новину «Ворогуючі партії утворили коаліцію в Ірландії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі