понеділок, 25 лютого 2008 16:58

Вода на Марсі була занадто солоною

Кілька років тому американська аерокосмічна агенція заявила, що на Марсі знайшли сліди води. Це наштовхувало на думку про можливість життя на планеті. Але вчені довели, що вода на Марсі була надто солоною, аби підтримувати будь-які форми життя.

Це стало зрозуміло з матеріалів, зібраних американським марсоходом "Оппортьюніті". Він збирав і досліджував рештки мінералів, що залишилися від води на марсіанській рівнині Меридіан. За допомогою експериментів у лабораторії та комп"ютерної графіки вчені відтворили ті часи, коли на планеті існувала вода.

— Так, вона справді там була. Але не всяка вода придатна до пиття, — говорить доктор Ендрю Кнолл, біолог із Гарвардського університету. — Можливо, на Марсі існувало життя. Але це могло бути лише протягом перших 500 мільйонів років після народження планети. Коли води було більше і вона була не такою солоною.

Сліди живих організмів на Марсі можуть бути в місцях, до яких ще не дійшли дослідницькі зонди — серед найдавніших скель і під поверхнею планети. Їх шукатимуть наступні марсоходи, які висилатимуть кожні два роки протягом наступного десятиліття. Це робитимуть, коли Земля і Марс максимально наближатимуться одне до одного.

Зараз ви читаєте новину «Вода на Марсі була занадто солоною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі