пʼятниця, 07 квітня 2017 07:20

"Влада загрузла в брехні і гібридності"

Як реагували користувачі соцмереж на теракти в Пітері

У Росії сьогодні дві трагедії. Одна — людська трагедія пасажирів метро і їхніх близьких. Друга — системна трагедія тотальної недовіри до влади. Яку б версію вони не висунули, як би швидко не розслідували, після Волгодонська (16 вересня 1999-го у Волгодонську Ростовської області вибухнула вантажівка біля дев'ятиповерхівки. — ГПУ), Беслана (1 вересня 2004 року в школі міста Беслан у Північній Осетії захопили 1128 заручників. При штурмі силовиків загинули 334 із них. — ГПУ), "Норд-Осту" (23–26 жовтня 2002-го бойовики тримали в заручниках глядачів мюзиклу "Норд-Ост". — ГПУ), Криму, Донбасу, боїнга, після Олександра Литвиненка і Дениса Вороненкова (колишні працівники російських спецслужб, першого отруїли в Лондоні полонієм 2006-го, другого застрелили в Києві 23 березня 2017 року. — ГПУ) — їм ніхто вже не повірить. Влада загрузла в брехні і гібридності. Кривава тінь падає на неї, і від цих підозр не відмитися. Коли підозри ще гірше доказів — це і є делегітимація.

Сергій МЕДВЕДЄВ, 50 років,

політолог, Москва

Більшість терактів у Росії органічно вписувалися в лінію поведінки Путіна. Траплялися дуже "вдало" саме для нього. І теракт у Пітері в світлі останніх і майбутніх подій змушує думати саме про цю закономірність.

Олексій ТАБАЛОВ, 40 років, правозахисник, Челябінськ

Нас тепер чекає повна зміна порядку денного: боротьба з тероризмом, коней на переправі не міняють, усім треба об'єднатися проти світового зла. І — більше трьох не збиратися, зрозуміло. Привіт вам, росіяни, з Каширського шосе (13 вересня 1999 року там у житловому будинку в Москві стався вибух. — ГПУ), після якого воцарився нікому невідомий гебіст. А після Беслану він доприкрутив гвинти. Рухаємося до 2018-го помаленьку, готуємо ґрунт (наступного року в Росії відбудуться президентські вибори. — ГПУ).

Віктор ШЕНДЕРОВИЧ, 58 років, письменник, Москва

Сподіваюсь, співробітників спецслужб винагородять. Вони весь тиждень героїчно займалися Фондом боротьби з корупцією (організація опозиційного політика Олексія Навального. Випустила фільм, що викриває корупційні схеми прем'єр-міністра РФ Дмитра Мєдвєдєва. — ГПУ), дальнобійниками і школярами-протестувальниками.

Олег КОЗЛОВСЬКИЙ, 32 роки, Москва

Кремлівські пропагандисти вже почали проводити паралелі між терором і вуличними протестними виступами. Мовляв, вороги намагаються дестабілізувати ситуацію. Хто б не був виконавцем нинішніх терактів у Петербурзі, кого б не призначали винним, наслідки для влади будуть зовсім іншими, ніж 1999-го. Спроба під приводом терористичної загрози остаточно "закрутити гайки" викличе відторгнення, а не "розуміння і згуртованість".

Олексій ЛАПШИН, Москва

Ні менти, ні ФСБ, ні Росгвардія чи Нацгвардія не можуть запобігти цим терактам. Вибухи в метро, в поїздах. Скільки їх уже було? Для чого потрібні роздуті штати вояччини? Для розгону мирних людей на вулицях?

Ірина РОТАР, Санкт-Петербург

Зараз ви читаєте новину «"Влада загрузла в брехні і гібридності"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі