пʼятниця, 05 листопада 2010 02:44

Виверження вулкана може тривати три тижні

Автор: фото: Reuters
  Вулкан Мерапі в Індонезії вивергає лаву й дим
Вулкан Мерапі в Індонезії вивергає лаву й дим

— Я був всього-на-всього за 10 метрів від своєї домівки. Але так і не зміг дістатися до родини. Земля була розпеченою настільки, що не міг зробити й кроку. В повітрі літали шматки попелу. Вижив тільки тому, що виліз на дерево. Перелазив з гілки на гілку, — розповідає 39-річний індонезієць.

У середу сталося четверте за 10 днів виверження вулкана Мерапі на індонезійському острові Ява. Він височіє над рівнем моря на 1 км 700 м. Того ж дня зону евакуації розширили з 10 до 16 км. Проте більшість повертаються додому, бо не хочуть залишати без нагляду худобу.

— Я просто виконую наказ своїх дітей. Сказали, щоб забирав онуків і тікав якнайдалі. Син з невісткою залишилися вдома, щоб доглядати за домом і худобою. Говорять, що я надто старий, тому не зможу допомогти їм. Але краще залишився б, — розповідає індонезієць 65-річний Понко Сумарто. Він у таборі для евакуйованих разом з двома онуками.

Зараз з тяжкими опіками у лікарні сотні людей, 38 загиблих. Евакуювали майже 70 тис. індонезійців.

Кілька десятків людей мають опіки 90% тіла. У лікарнях бракує медичного обладнання, щоб допомогти всім, хто того потребує. В евакуаційних таборах їжі і води вистачить приблизно на п'ять днів. Сейсмологи кажуть, що виверження триватиме від одного до трьох тижнів.

Індонезія — величезний архіпелаг з населенням 238 млн осіб. Часто страждає від землетрусів і вивержень вулканів. Бо розташований вздовж тихоокеанського "вогняного кільця". Всього в цій зоні 328 діючих наземних вулканів із 540, відомих на планеті.

Останнє виверження Мерапі було чотири роки тому. Тоді загинули двоє людей. Вони спробували заховатися від вулканічного попелу в бункері. Найпотужніший вибух був 1930-го. Загиблих нарахували більш як тисячу. 13 сіл зникли.

Зараз ви читаєте новину «Виверження вулкана може тривати три тижні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі