вівторок, 22 лютого 2011 06:45

Військові розстрілюють протестувальників

— Уранці бачив, як кілька жінок бігли до мосту. За руки тягли дітей. Разом стрибали вниз, — розповідає житель лівійської столиці Триполі. Не називається.

У Лівії тиждень тривають антиурядові протести. За цей час загинули щонайменше 230 людей. Мітингувальники вимагають відставки глави держави Муаммара Каддафі, а також роботи і більших зарплат.

Лівійці вийшли на вулиці міста Бенгазі. Акції опозиції охопили ще кілька міст. У неділю протести перекинулися на Триполі.

— Люди падали, уражені кулею в голову чи спину. Декому надав притулок у себе вдома. Дружина накладає пов'язки — вона працювала медсестрою, — розповідає про події понеділка триполець, який живе неподалік Зеленої площі.

Очевидці переказують, що снайпери стріляють по людях із дахів. Постріли схожі на кулеметні.

— У ніч проти понеділка почали стріляти і в нашому місті. Палили автомобілі. У посольстві України відповіли, що нема ні вертольотів, ні літаків, щоб евакуювати нас, — говорить 62-річний Євген із Києва. Він працює лікарем у місті Сабрата за 80 км від столиці. — Кілька днів зачинені магазини, нема інтернету, телефон працює з перебоями.

У Лівії живуть три тисячі українців. Більшість зайняті у медустановах.

Кілька днів лівійці не виходять із домівок без зброї. Мають при собі кухонні ножі, рушниці, у кишені напихають каміння. За ніч до лікарень привозять десятки поранених.

На вулицях бачили найманців, яких влада запросила навести лад. Припускають, що ті з Чаду і Судану. Ходять зі старовинними шаблями та пляшками із запалювальною сумішшю. Над містом літають військові вертольоти, вулицями їздять танки. А по національному телебаченню показують кадри мирної демонстрації у столиці й безлюдні вулиці Бенгазі.

У понеділок із телезверненням виступив син лідера Лівії. 39-річний Саїф аль-Іслам Каддафі заявив, що іноземні засоби масової інформації все перебільшують. Жертв набагато менше — десь 80.

— На вулиці вийшли алкоголіки й бандити, — каже про учасників мітингів. — Це неправда, що режим ось-ось буде повалено. Лівія — не Туніс і не Єгипет. Військові стріляють по людях, бо ті не навчилися нормально поводитися під час мітингів. Армія і поліція припустилися помилок. Вони не були добре підготовлені до заворушень. Якщо протести триватимуть, можна забути про реформи й демократію. Почнеться громадянська війна.

68-річний Муаммар Каддафі керує Лівією понад 40 років. Його охороняють 40 амазонок. Володіють бойовими мистецтвами й вогнепальною зброєю. Зараз невідомо, де Каддафі та його охоронниці. Західні ЗМІ повідомляють, що він утік до Венесуели. Син це заперечує.

У Лівії живуть 6,5 млн людей. 30% — безробітні. Тисячі жителів за межею бідності. Це одна з найбільших за площею африканських держав.

Зараз ви читаєте новину «Військові розстрілюють протестувальників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі