вівторок, 09 липня 2013 05:45

Військові розстріляли демонстрантів

Автор: фото: reuters
  Прихильники усунутого від влади єгипетського президента Мухаммеда Мурсі вішають його портрет на будівлі навпроти штаб-квартири Республіканської гвардії в столиці Каїр, де, як вони думають, утримують під вартою їхнього лідера. У понеділок уранці дехто з мітингувальників спробував штурмувати військовий об’єкт. У відповідь солдати відкрили вогонь
Прихильники усунутого від влади єгипетського президента Мухаммеда Мурсі вішають його портрет на будівлі навпроти штаб-квартири Республіканської гвардії в столиці Каїр, де, як вони думають, утримують під вартою їхнього лідера. У понеділок уранці дехто з мітингувальників спробував штурмувати військовий об’єкт. У відповідь солдати відкрили вогонь

Солдати єгипетської армії розстріляли щонайменше 35 протестувальників перед штаб-квартирою Республіканської гвардії у столиці Каїрі. Прихильники усунутого минулої середи президента Мухаммеда Мурсі намагалися прорватися до будівлі. Армійське керівництво запевняє, що вони відбилися від терористичної групи.

У неділю демонстрації перекинулися на курортні міста Хургада та Шарм-еш-Шейх.

— Стріляли переважно солдати, хоча й деякі поліцейські — теж, — каже один із мітигувальників у лікарні, де йому перев'язують рани.

Єгипетське мінохоронздоров'я повідомляє про понад 300 поранених.

Військові захопили владу й вивели на вулиці танки 3 липня. Обраного рік тому президента Мухаммеда Мурсі ув'язнили за те, що "не виправдав сподівань народу". Наказали заарештувати 300 членів його партії "Брати-мусульмани". Військовому перевороту передували кілька днів демонстрацій проти Мурсі. Йому закидають, що у світській країні запроваджує ісламські порядки. А економічні проблеми залишаються.

"Брати-мусульмани" закликали народ до повстання "проти тих, хто намагається вкрасти в нього революцію з допомогою танків". Попереджають, що Єгипет може перетворитися на ще одну Сирію. Там понад рік триває громадянська війна уряду з повстанцями-ісламістами.

Президента ув'язнили за те, що "не виправдав сподівань народу"

Протистояння між групами, що підтримують військових, та прихильниками Мурсі поширюється країною. У неділю сторони мітингували в туристичних містах — Хургаді й Шарм-еш-Шейху. Обидві групи стояли недалеко одна від одної, але поводилися мирно. Демонстрації відбуваються також в Луксорі.

— Туристи повинні знати, що в Шармі нічого не трапиться. Тут ніхто не живе, люди приїжджають сюди на роботу з інших регіонів, — каже провідник 28-річний Адам Ортеґа. — Якщо хтось хоче протестувати проти Мурсі, нехай їде до Каїра. Я боюся, що люди почитають газети й скасують поїздки. Вони мають знати, що Шарм — інший.

Після вбивства американського вчителя під час мітингу в Александрії, США та Велика Британія закликали своїх громадян скасувати поїздки до Єгипту.

— Ми ласкаво просимо кожного туриста. Його безпеку охороняє єгипетський народ та влада, — говорить міністр туризму Омайма ель-Хусейні. — Робимо все, щоб люди безпечно відпочивали. Запевняємо тих, хто забронював місця в готелях, що для їхнього приїзду немає жодних перешкод.

Як не потрапити в халепу в Єгипті
Через останні події в Єгипті туристи мають дотримуватися особливих правил безпеки, каже правозахисниця організації "Х'юман райтс вотч" американка 43-річна Ноа Фернстон, яка працює в Каїрі.
1. У жодному разі не залишайте дружину одну ні на пляжі, ні на вулиці. Є сигнал, що зґвалтування відбуваються не тільки на площах, де проходять протести. Усі дівчата з нашої місії вже виїхали. Я залишилася, щоб допомагати зґвалтованим.
2. Не їдьте нікуди без екскурсійної групи. Зараз не можна просто так поїхати кудись на базар. По-перше, не знаєте, де можуть спалахнути бійки. По-друге, у країні діють озброєні банди, а туристи для них легка здобич. Зараз у всіх впали прибутки і деякі продавці намагаються надолужити втрачене у якнайкоротший термін.
3. У жодному разі не приїжджайте на самостійний відпочинок. Вас мають зустріти у аеропорту і автобусом разом з іншими туристами відвезти у готель. Якщо будете їхати окремою машиною або таксі, є великий ризик, що потрапите у халепу.
4. Доведеться утриматися від поїздок до найцікавіших історичних пам'яток Єгипту. Маршрут до будь-якої пролягає через небезпечні регіони. Ви повинні розуміти, що подорожуєте країною, де от-от вибухне громадянська війна.
5. Майте весь час документи при собі. Навіть якщо не зможете повернутися з якоїсь екскурсії, зможете звернутися в консульство.

Зараз ви читаєте новину «Військові розстріляли демонстрантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі