четвер, 19 липня 2012 05:45

Вихор виникає у хмарі завтовшки 12 кілометрів

Автор: фото з сайта www.webdiscover.ru
  Кожна грозова хмара всередині рухається проти годинникової стрілки. Під дією теплого повітря із землі вир прискорюється, перетворюється на смерч. Вихор ламає дерева, будинки, затягує людей і тварин
Кожна грозова хмара всередині рухається проти годинникової стрілки. Під дією теплого повітря із землі вир прискорюється, перетворюється на смерч. Вихор ламає дерева, будинки, затягує людей і тварин

15 липня торнадо на півночі Польщі зруйнував сотню будинків. Наступного дня  у Таращанському, Миронівському і Канівському районах Київщини поламало сотні дерев, пошкодило десятки будівель. Це міг бути смерч, каже столичний метеоролог Борис Лєсков, 75 років.

— Смерч або торнадо — це вертикальний вихор діаметром від кількох десятків до 300 метрів. Виникає в потужній грозовій хмарі завтовшки від 12 кілометрів і більше. Зазвичай після торнадо йде дощ.

Якщо дивитися згори, усередині кожної грозової хмари є невеликий смерч. Хмара обертається проти годинникової стрілки. Що ближче до центру, то крутиться швидше. Під дією теплого повітря від землі рух хмари прискорюється, утворюється вир. Знижений тиск усередині смерчу створює ефект насоса — він усмоктує сміття, будинки і людей.

— У Криму 22 липня 2002 року за один день пройшло п'ять смерчів. Один вийшов на село Випасне. Пастухи показали мені точку, де він почався. Це смужка суходолу на Сиваші. Справа і зліва — вода. Смерч складався з трьох частин. Коли зійшлися в один, діаметр сягав 200 метрів. Зруйнував половину осель до фундаменту. Одну жінку вийняв із хати, переніс на 150 метрів і кинув так, що від хребта ребра повідскакували. Лежала в реанімації. Розповіла про гуркіт, наче від реактивного двигуна.

Спустошивши село Лобанове, звідти назустріч першому смерчу рухався менший, діаметром близько 25-30 м.

— Один селянин побачив смерч, який іде на нього, метрів за сто. Сховався за осокір. Дерево повалилося на людину. Врятувався, бо попав у рівчак. Був у капцях, трусах, майці та спортивному костюмі. Виліз голий — усе зірвало. За цей час від його хати лише стіни лишилися.

Вихор дійшов до церкви, зняв баню, пройшов кількасот метрів і стих. Двом торнадо залишалося 5-6 км, щоб з'єднатися. За 10 хв. випав дощ.

— Смерчі в Україні почастішали. Немає року, щоб у Криму їх не було. У 1960-1990-ті фіксували один на 5-10 років. 2005-го — п'ять. Ми ніби посунулися в зону субтропіків. Літо стало спекотне, і коли до нас іде морське повітря, утворюються грозові хмари.

Передбачити торнадо неможливо. Це випадкове явище, яке буває, коли у спеку раптом підходить циклон із холодними фронтами.

Смерчі "полюбляють" нерівні ландшафти — Поділля, Крим, Карпати. Найчастіше виникають улітку, зрідка — навесні й восени. У селі Солоне на Дніпропетровщині смерч був наприкінці жовтня. Там проходив грозовий фронт.

— Якщо бачите смерч, подивіться, куди він іде. Тікайте впоперек його руху. Відбігти кілька десятків метрів встигнете. Прямо втекти неможливо навіть машиною

Зараз ви читаєте новину «Вихор виникає у хмарі завтовшки 12 кілометрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі