понеділок, 09 липня 2007 17:46

Віце-бургомістр зрізав із пам"ятника серп і молот

Із пам"ятника воїнам Червоної Армії в другому за величиною чеському місті Брно зникли серп і молот. Минулого тижня вночі їх зрізав болгаркою віце-бургомістр Рене Пелан, 40 років.

Монумент, встановлений 1946 року, вшановує пам"ять 326 радянських солдатів, які загинули при обороні міста. Знаходиться меморіальний комплекс у Краловому Полі, передмісті Брно. Його вже кілька місяців реставрували коштами Російського генерального консульства. Зокрема відновили зірку та композицію "серп і молот". Їх невідомі позбивали з пам"ятника ще на початку 90-х. Відреставрований монумент у вигляді піраміди мали відкрити за два дні до цього випадку.

Пелан не зачепив зірки. Мовляв, це  символ Червоної Армії. А серп і молот, за його словами, — символи комунізму, який нерозривно пов"язаний із диктатурою та терором.

Ще в травні, коли зірку вже встановили, а на черзі були серп і молот, Пелен запропонував узагалі знести монумент. А на його місці встановити пам"ятний камінь на честь усіх жертв Другої світової.

Тоді Олексій Колмаков, аташе генерального консульства Росії, відповів, що будь-яке спрощення чи руйнацію пам"ятника його країна сприйме як "ворожий випад". Рене Пелан відреагував спокійно:

— Меморіал не турбує мене, доки ніхто не встановлює на ньому ніяких фашистських чи комуністичних символів. У моєму сприйнятті це те саме.

Серп і молот таки були встановлені. І Пелан вирішив знести їх самостійно.

Міністерство закордонних справ Росії вимагає визнати це вандалізмом, покарати винних та повернути монументові первісний вигляд.

Зараз ви читаєте новину «Віце-бургомістр зрізав із пам"ятника серп і молот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі