вівторок, 16 квітня 2019 00:40

Виборці голосуватимуть 38 днів

В Індії 11 квітня почалися найбільші загальні вибори у світі. Голосування відбуватиметься у сім етапів, щоб упоратися з великою кількістю людей. Право голосу мають близько 900 млн громадян. На основі мажоритарної системи вони мають визначити 543 політиків, які займуть місця у нижній палаті парламенту Індії на наступні п'ять років.

Голосування триватиме до 19 травня. Результат оголосять не раніше 23 травня.

Провладний Національний демократичний альянс на чолі з прем'єр-міністром Нарендрою Моді може отримати більшість, за даними соціологічного опитування.

У перегонах беруть участь близько 8 тис. кандидатів, які представляють 460 партій. Кожна має символ. Це стало рисою індійської демократії.

Коли 1951–1952-го в Індії відбувалися перші загальнонаціональні вибори (країна здобула незалежність від Британської імперії 1947 року. — ГПУ), троє з чотирьох виборців були неписьменними. Щоб допомогти їм визначитися, партіям і кандидатам присвоїли символи. Відтоді, хоч рівень грамотності зріс до 65%, у бюлетенях партії та кандидатів досі позначають символами. Цьогоріч до прізвища кандидата додадуть фотографію.

Сім національних та 64 регіональні осередки у кожному зі штатів мають свої усталені символи. Виборча комісія також має набір вільних знаків, які можуть використовувати сотні дрібніших політичних сил.

Лотос

Індійська національна квітка. Лотос — символ провладної партії Бхаратія Джаната. Асоціюється з богинею знань і символізує зв'язок партії з індуїзмом і традиціями.

Рука

Долоню використовують як символ Індійського національного конгресу. Він очолював боротьбу Індії за незалежність і нині в опозиції. Долоня — символ сили й єдності.

Слон

Слон — символ партії Бахуджан Самадж. Її фінансує каста далітів — недоторканих. Осередок один із небагатьох, що досі має символ тварини. Групи зоозахисників домоглися, щоб зображення звірів не використовували на партійних символіках.

Велосипед

Велосипед — популярний у країні транспортний засіб. І не менш популярний символ. Одразу три партії використовують його. Серед них — Самаджваді, впливова у найбільшому штаті Уттар-Прадеш, де проживають 100 млн виборців.

Колосся і серп

Символ Компартії спирається на класичні образи селян. Проте марксисти використовують серп, молот і зірку.

Банан

Спілка студентів Джхарк­ханд обрала за символ банан. Ніхто не знає, чому.

Мітла

Одна з найновіших — Партія простих людей — перемогла в уряді штату Делі на антикорупційній хвилі. Її символ — мітла — уособлює обіцянку викорінити корупцію.

Вентилятор

Предмети домашнього вжитку часто використовують як символи рухів із представників пересічних людей. Вентилятор, що обертається на стелі, символ Конгрес-партії Юваджана Сраміка Риту.

Автомобіль

Авто як данина модернізації та сподіванням на заможніше життя. Цими гаслами заохочують виборців. Машина — символ партії з півдня країни Телангана Раштрія Саміті. Осередок удвічі збільшив представництво з минулої каденції.

Менш відомі партії мають подавати заявку на символ на кожних виборах. Тоді виборчий комітет пропонує 198 вільних символів.

Кажан, гравець із битою, що уособлює любов індійців до крикету, — здаються непоганим вибором. А от як сформулювати партійне гасло, якщо дістанеться дриль чи пасатижі? А ще в переліку — продукти. Миска з локшиною, цвітна капуста, арахіс, зелений перець. І рознос для посуду з трьома тарілками та кінчик пера з плямами чорнила навколо.

Замість президента агітує його голограма

Чинний президент Індонезії 57-річний Джоко Відодо сподівається розширити коло прихильників технологією голографічних зображень на майбутніх президентських виборах. Відбудуться 17 квітня.

— Мені приємно зустріти вас тут з цією технологією, — говорить голограма Відодо під час передвиборчої агітації неподалік столиці Джакарти.

На голограмі Джоко Відодо в білій сорочці, джинсах і кросівках просуває свій план вирішення проблем освіти та зайнятості в Індонезії. Сподівається, що програму підтримають сільські виборці та молодь.

— Ця технологія голограми на 100 відсотків зроблена нашими людьми, це робота нашого молодого покоління, — зазначає голографічне зображення.

Кілька останніх років технологією голографічних зображень користувалися індійський політичний діяч Нарендра Моді та президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. У такий спосіб з'являлися в кількох місцях одночасно.

Зараз ви читаєте новину «Виборці голосуватимуть 38 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі