понеділок, 18 лютого 2008 17:30

"В Україні немає ситуації, аналогічної косовській"

  Олександр Потєхін: ”Слід серйозно задуматися росіянам, які вдалися до етнічних чисток у Чечні”
Олександр Потєхін: ”Слід серйозно задуматися росіянам, які вдалися до етнічних чисток у Чечні”

Директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександр Потєхін, 58 років, каже, що визнання незалежності Косово не спричинить подібне в Абхазії чи Придністров"ї.

Що думаєте про проголошення незалежності Косово?

— Поставлено крапку в давній історії. Вона почалася ще на початку 1990-х, із розпадом Югославії. Рано чи пізно це мало статися. Це зрозуміли Європейський Союз та США. Америка довго не хотіла визнавати незалежність Косово, а тепер усе змінилося. Рішучість косовського парламенту продиктована саме підтримкою ЄС та США.

Зрозуміла й реакція Росії. Москва проводить аналогію з Чечнею, де існують сепаратистські настрої. Російське керівництво побоюється їхньої активізації. З цієї ж причини ситуація з незалежністю Косово не стане прикладом для Абхазії та Південної Осетії. Бо єдина країна, яка справді може визнати їхню незалежність від Грузії, — це Росія. Але вона цього не робитиме. Знову ж таки, з огляду на Чечню.

Чи визнає колись суверенітет Косово Сербія?

— Вона реагуватиме на це спокійно. Погодиться на незалежність Косово, бо нині сформований так званий трикутник Сербія–Євросоюз–Косово. За незалежністю краю стоїть майбутнє членство Сербії в ЄС. І вона обміняє Косово на цю перспективу. Питання для неї лише в тому, наскільки швидко вдасться стати членом ЄС.

До того ж сербський уряд уже офіційно заявив, що силою Косово назад не приєднуватиме. Отже, до складу Сербії воно не повернеться. Тут інше питання — чи об"єднається колись Косово з Албанією? Можливо, колись разом їх приймуть у Євросоюз.

Чи може наступним після Косово стати Придністров"я?

— Ланцюгової реакції не буде. Не варто чекати, що тепер усі, хто хоче від когось від"єднатися, почнуть проголошувати незалежність. Зрештою, Придністров"я вже давно це зробило. Питання в тому, чи цю незалежність хтось визнав або ж визнає.

Чи можна порівнювати Косово із Кримом?

— Це невдале порівняння. Косово стало результатом війни, жорстких етнічних чисток. У Криму ж війни немає й не буде. Тобто в Україні немає ситуації, аналогічної косовській. Звісно, якби в Криму розпочалися етнічні чистки татарського населення, в перспективі ми б мали щось подібне.

Сам приклад із проголошенням незалежності Косово має стати уроком кожному, хто починає етнічні чистки. Треба думати про наслідки. Слід також серйозно задуматися росіянам, які вдалися до таких чисток у Чечні. Косово ж відтепер залишатиметься незалежною державою, яку незабаром визнає й Україна.

Зараз ви читаєте новину «"В Україні немає ситуації, аналогічної косовській"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі