понеділок, 13 серпня 2007 16:35

В Ізраїлі страхують від культурного шоку

Близько 50 тис. молодих ізраїльтян щороку їдуть на Далекий Схід або до країн Південної Америки. Таким чином вони відпочивають після військової служби перед вступом до університету або початком роботи. Після таких подорожей молодь часто повертається з наркотичною залежністю або культурним шоком. Або не повертається взагалі.

Ізраїльська страхова компанія "Фенікс" пропонує батькам таких дітей новий вид послуг. Це страховий поліс вартістю $200. Він включає пошук дітей, повернення додому і психологічну реабілітацію. Без такої страховки саме повернення коштує $16 тис.

За даними соціальних служб, 90% молоді, яка їде за кордон, хоч раз вживає там наркотики. 2 тис. юнаків щороку повертаються додому з нервовими розладами або шоком, викликаним різницею культур. Близько шестисот дітей потрапляють до психіатричних лікарень.

Увести новий страховий поліс запропонував колишній працівник системи безпеки Ізраїлю, офіцер Хілік Маґнум. Уже 13 років він шукає молодь у Гімалаях та Південній Америці.

— Коли зникає син або дочка, це схоже на бомбу, яка вибухнула всередині сім"ї. Ніхто не знає, що робити, — говорить Маґнум. — Спочатку ми намагаємося знайти їх по телефону. Якщо випадок складний, потрібні особливі методи. Коли у дітей починаються психічні розлади, логіка уже не працює.

Кожен повернений перебуває під наглядом дев"яносто днів. Для цього створили спеціальні центри зі східними та західними методами терапії.

— Більшість наших пацієнтів — люди з доброю освітою, — говорить Омрі Фріш, власник одного з реабілітаційних центрів. — Вони служили в елітних підрозділах, як, наприклад, розвідка.

Зараз ви читаєте новину «В Ізраїлі страхують від культурного шоку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі