середа, 11 квітня 2007 18:55

В Індії випустили гроші для хабарників

25 тис. спеціальних банкнот віддрукувала індійська громадська організація "П"ята колона". Вони призначені для боротьби з хабарниками. Розповсюджуються в місті Ченнай. Мають номінал 0 рупій.

На купюрах з одного боку зображений Махатма Ганді. Замість попередження "підробка грошей переслідується законом" на купюрах напис "хабарництво переслідується законом". Із другого боку банкнота схожа на справжню.

Така валюта, стверджують представники організації, допоможе жителям відмовитися від сплати хабарів. Президент "П"ятої колони" Віджай Ананд розповів про використання банкнот:

— Одного водія посеред ночі зупинив поліцейський. Почав натякати на хабар. Водій дав йому нову купюру. Інспектор у шоці відпустив чоловіка, такого він ще не бачив.

Хабарництво в Індії — норма. Будь-які питання — отримання телефонного номера чи продовження паспорта — вирішуються за допомогою посадовців. За свої послуги всі вони вимагають нагороду. Люди несуть гроші чи подарунки, бо не знають своїх прав. Тому зазвичай здирництво минає безкарно.

Зараз ви читаєте новину «В Індії випустили гроші для хабарників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі