М"ясо та молоко клонованих свиней, рогатої худоби, козлів безпечне для вживання. Таку постанову у вівторок ухвалило Американське управління з контролю за якістю продуктів і медикаментів. Мовляв, ці продукти такі ж безпечні, як і звичайні.
Своїм рішенням управління фактично ліквідувало останню перешкоду, що заважала клонованій продукції потрапити на ринок. Спеціалісти не прийняли рішення стосовно овець. Першою в світі клонували вівцю Доллі 1996-го. Ученим забракло інформації щодо безпеки споживання м"яса клонів цієї тварини. Однак працівники управління запевняють, що в магазинах клонованих продуктів буде небагато. Таке м"ясо та молоко дорогі — на клонування однієї тварини в середньому витрачають $10–20 тис. Скоріше за все, продаватимуть нащадків клонованих тварин.
Асоціація споживачів та деякі американські конгресмени не згодні з рішенням управління.
— Це надзвичайно необачно та легковажно, — заявляє сенаторка Меріленду Барбара Мікульські. — Те, що ця продукція з"являється в лабораторіях, не означає, що ми маємо її їсти.
Представники американських харчових компаній запевняють, що не ризикуватимуть довірою споживачів і не закуповуватимуть м"ясо та молоко клонованих тварин.
Тим часом дві найбільші американські компанії, що займаються клонуванням — "Віаген" та "Транс Ова Дженетікс", уже створили майже 600 клонів тварин для фермерів. Зокрема, клонували кілька корів — призерів сільськогосподарських шоу та биків із родео.
Коментарі