пʼятниця, 17 грудня 2010 06:30

В акули виростають сім тисяч зубів

Автор: фото з сайта www.msn.com.
  Найстрашніші зуби в тигрової акули
Найстрашніші зуби в тигрової акули

"Найбільшими є китова й гігантська акули. Завдовжки до 18 метрів. На людей вони не нападають", — каже 72-річний Євген Губанов, керченський морський біолог. Понад 40 років вивчає цих хижаків. — У їхній пащі ростуть до семи тисяч дрібних зубів у кілька рядів. Акула ними не кусає, а перетирає планктон і дрібну рибу, яка потрапляє до рота.

У природі 350 видів акул. 30 — небезпечні для людини. Вони також нападають на дельфінів та деяких китів.

— Найстрашніші зуби в тигрової акули. Їх 280, кожен має зазубрену пилочку. Коли хижак кусає, то відразу перепилює м'язи. Його шкіра не гладка, а вкрита гострою лускою. Всі щільно прилягають одна до одної. Якщо гладити від хвоста до голови, то можна поранитися, бо шкіра подібна до наждачного паперу.

На відміну від інших риб, акули не мають плавального міхура. Через це не можуть зависати на різній глибині. Аби не потонути, хижак постійно рухається. Відпочиває з відкритою пащею, лежить так, аби течія проходила крізь зябра.

— В акул відсутній жувальний апарат. Вони відкушують і одразу ковтають. 200-кілограмову черепаху перекушують, а панцир перетравлюють. Коли акул ловлять на великій глибині, то через перепади тиску на поверхні їхні шлунки вивертаються назовні. Таке відбувається з тунцями, рибою-мечем, марлінами.

Вік акули визначають за зіницею, роблять надріз на оці. Рибини можуть жити до 65 років.

— Мальків виношують до двох років. Самиця блакитної акули може мати до 135 ембріонів. Народжує їх поступово, у воду викидає по кілька акуленят. Лисяча акула родить не більше чотирьох.

Що не рік цих хижаків меншає. Їх масово виловлюють — м'ясо їдять, зі шкіри роблять аксесуари.

— Наші люди такого м'яса не їли б. Воно дуже пахне сечею. Кухарі його спершу добре вимочують, а потім обробляють. На вигляд на курятину подібне — біле. У Сомалі дуже люблять акулу-молота, у Франції й Іспанії — лисячу й мако.

У Чорному морі живе лише акула-катран. На людей не нападає. У середньому сягає 1 м завдовжки.

— Через глобальне потепління до нас може запливти будь-яка акула. Але це не станеться швидше як років за 50. Першою припливе блакитна акула. Вона найлегше пристосовується до води різної температури.

Зараз ви читаєте новину «В акули виростають сім тисяч зубів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі