вівторок, 28 серпня 2007 15:13

В Африці знайшли найбільший у світі діамант

В одній із копалень Південно-Африканської Республіки знайшли найбільший у світі діамант. Назву компанії, якій належить знахідка, поки не розголошують.

Її представник розповів, що діамант відразу завезли до сховища одного з банків міста Йоганнесбурґа. Найняли охорону. Кілька днів камінь лежатиме там, "поки ми всі не заспокоїмося й не вирішимо, що робити далі".

Поки що точно невідомо, хто й коли знайшов діамант. Немає даних навіть про те, наскільки він чистий і чи придатний для виготовлення прикрас. Але світові приватні компанії, які займаються торгівлею коштовними ювелірними виробами, вже готові боротися за право його викупити.

За попередніми оцінками, знайдений діамант коштуватиме близько $30 млн.

— Цей діамант не найвищої проби, — говорить засновник однієї з компаній Фред Квеллер. — Але він беззаперечний лідер серед найбільших у світі коштовних каменів.

Торговці боротимуться за діамант, оскільки вже відомо, що він принаймні удвічі більший за попереднього рекордсмена — діамант "Куллінан". Його розкопали 1905 року неподалік столиці ПАР міста Преторії. У необробленому вигляді він важив 3 106,75 карат. Після обробки з нього отримали 105 коштовних каменів. Найбільший з них, "Серце Африки", має вагу 530,20 карат.

Зараз ви читаєте новину «В Африці знайшли найбільший у світі діамант». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі